Een tv-serie over een zieltogend vrouwenblad dat internet inzet om het tij te keren. Mixed Up levert een merkwaardige mediamix op. Door Paul de Lange

Het blijft een levendige boel, dat Nederlands drama op tv. Held van het jaar Huub Couwenberg is samen met Overspel nog niet van het tv-toneel verdwenen (geweldig dat er een vervolg komt!) of nieuwe karakters betreden alweer de buis.

Via Mixed Up bijvoorbeeld: een ovenverse dramaserie van de NCRV. Met gerenommeerde acteurs als Tamar van den Dop, Waldemar Torenstra en Georgina Verbaan. Wel een beetje een vreemde titel voor een serie over de redactie van een vrouwenblad met weer een andere titel, de ZIJ.

De titelverklaring moeten we zoeken in de strijd der seksen die de verwikkelingen stuurt. Tegen de zin van de redactie wordt de hoofdredacteur vervangen door iemand anders (wat de serie nog een verrassend actuele inhoud meegeeft). En die ander is - uiteraard - een man.

Vanaf dat moment kan het grote spel van stereotypen, sekseverschillen en vooroordelen beginnen. Want heeft een man enig idee wat er zoal in een vrouwenblad moet komen? Om te beginnen op de cover? Nee dus.

Fantastische redactie

Gelukkig, zo mag hij aan een cameraploeg uitleggen, heeft hij daarvoor 'een fantastische redactie.' Dat valt nog te bezien. De eerste twee afleveringen bleven wel erg hangen in clichétypen.

Zo waren daar de felle feministe, de roddeljournaliste die voor de smeuïger verhalen gaat, de met zichzelf worstelende lesbienne. En de onvermijdelijke stagiair die koffie moet zetten en overal de schuld van krijgt.

Natuurlijk, om te spelen met stereotypen moet je ze eerst neerzetten. Maar het zullen niet de diepere dimensies in de karakters zijn die straks voor verrassende wendingen zorgen. Die moeten tot nu toe van andere dingen komen, zoals crossmediale uitstapjes.

Cv-filmpje

De tweede aflevering dienen alle redactieleden een cv-filmpje voor de website op te nemen. 'Zoiets wordt veel bekeken, hoor,' verzekert de filmer de redactieleden. Als de gefrustreerde Latifah een filmpje van de covershoot van haar naakte hoofdredacteur stiekem op Youtube zet, reageert die eerst furieus.

Even later spreekt hij over een 'PR-stunt' wanneer de actie veel hits blijkt op te leveren. Nee, dat internet kon bladen nog weleens heel groot gaan maken.

De fictieve ZIJ vaart er wel bij. Op de website van het programma staat een pdf van het blad, dat er met een snelle blik akelig echt uitziet. Inclusief de hoofdredacteur op de cover, een ingezonden lezerscolumn, en allerlei vlot ogende rubriekjes en receptjes.

Knap gedaan. Het zal de tv-serie alleen geen zier helpen minder vlak te worden.

Mixed Up, NCRV, maandag 20.30 uur, Ned 2.