Hét goedmaak-programma's aller goedmaak-programma's is terug. Maar was Het Spijt Me nou altijd al zo braaf? Door Paul de Lange.

Een bos bloemen en een schuifdeur. Als twee ingrediënten Het Spijt Me tot hét emo-programma van de vorige eeuw maakten, waren die het.

De eerste om een ruzie bij te leggen. De tweede om - langzaam wegschuivend - te onthullen of de andere partij daartoe bereid bleek. Een lege plek leverde dan minstens zo fascinerende televisie op als een snikkend familielid achter de deur.

Merkwaardig om te zien hoe de remake één van die twee sleutelelementen overboord gooit. In Het Spijt Me nieuwe stijl is de schuifdeur samen met de studio wegbedacht of wegbezuinigd: alles gebeurt op locatie. Presentator John Williams moet zelf op pad om het vuile werk op te knappen.

Jacqueline

Bijvoorbeeld voor Jacqueline, die haar vader al bijna twintig jaar niet heeft gezien. Met name vanwege een wat al te actieve rol in het aandringen op betaling van de alimentatie. Of de zussen Suzanne en Annette, die elkaars enige familielid zijn, maar ruzie kregen over de as van hun tante.

Aan leed met een verhaal dus nog altijd geen gebrek. Ook happy endings zijn er genoeg: tot nu toe worden alle ruzies bijgelegd. Toch wil Het Spijt Me nog maar niet echt sprankelen.

Lullig

Dat komt mede door de wat lullige locaties waar de verzoeningen plaatsvinden. Om je moeder nou na zeven jaar ruzie voor het eerst weer te zien in het Spoorwegmuseum is, zelfs al bén je machinist, toch een tikje triest. Hoewel altijd nog beter dan een achteraf plantsoentje in de buurt van een industrieterrein, zoals Jacqueline overkomt.

Zelfs een uitstapje naar Portugal levert een weinig exotisch plaatje op. Moeder en dochter treffen elkaar op een strookje groen tussen kantoorflats in aanbouw, waar de werkgeluiden hun spijtbetuigingen overstemmen.

En het kan komen omdat we gewend zijn geraakt aan goedmaak-tv door programma's als Het Familiediner en Bonje Met De Buren - ook gepresenteerd door John Williams. Maar het is wel een beetje braaf allemaal. Zeker voor Williams' doen.

Escalatie

Zijn specialiteit ligt toch vooral in de bijna-escalatie. Flippende freaks kalmeren, of takelwagens de straat insturen om iemands hobbyhuisje met sloop te bedreigen, dat werk. De spanning of iemand uit zijn plaat gaat is beter voelbaar te maken dan de spanning of iemand in een lukraak plantsoentje komt opdraven.

Gelukkig zit in het voorstukje met ruzies-die-nog-komen ook een kale vent, type frequent sportschoolbezoeker, die de presentator de bloemen bijna uit handen slaat. Kijk, dat ziet er meer uit als een kolfje naar de hand van Williams. Hopelijk komt het item volgende week aan bod.

Een al dan niet dichtslaande voordeur kan Het Spijt Me nieuwe stijl wel gebruiken. Bij gebrek aan een schuifdeur.

Het Spijt Me, RTL4, donderdag 20.30 uur