Weinig vermakelijker op een feestje dan iemand sarren die niet mee wil feesten. Resultaat: het kostelijkste Televizier-gala ooit. Door Paul de Lange.

Halverwege de avond leek het nog een ongeloofwaardige teaser. Zo eentje waar makers van live tv-shows patent op hebben. Melden dat er een dark horse op kop ligt, zodat iedereen snel nog even op de favorieten gaat stemmen.

Voetbal International stond in de tussenstand van de Televizierring totaal onverwacht boven The Voice Of Holland en Wie Is De Mol? Maar dat zou straks allemaal nog wel goedkomen, aangezien de boel dicht bij elkaar zat en er nog volop gestemd kon worden.

Met die mogelijkheid werd bij Voetbal International, waar men 'gewoon aan het werk' was, laconiek als altijd omsprongen. 'Ik heb me laten vertellen dat u nog kunt bellen', meldde Wilfred Genee droogjes op RTL 7. Wel had de presentator nog wat roltoeters uitgedeeld, voor het geval dat.

Tegenzin

Tot zichtbare tegenzin van Johan Derksen. 'Wat er ook gebeurt Wilfred, ik ga niet op jouw fluitje blazen.' Derksens rol voor de avond was duidelijk. De nukkige oom die op een bruiloft als enige niet aan de polonaise wil meedoen, en juist om die reden continu de camera op zich gericht krijgt.

Van tv-vrouw van het jaar Linda de Mol kreeg hij op Nederland 1 nog een sneer mee. 'Als je er niet uitziet op televisie ben je nergens, tenzij je een man bent - hè Johan'. De gala-zaal lachte smakelijk. Ook toen Johan meldde dat het mislopen van de titel tv-man van het jaar hem 'geen reet' kon schelen.

Totdat Voetbal International er even later dus écht met de prijs vandoor bleek te gaan. En de aandacht zich verplaatste van een opgedirkt Carré naar een achteraf tv-studio. Waar de prijsuitreiking noodgedwongen een plekje kreeg tussen het invullen van de Toto en het bespreken van de Jupiler League.

Begraven

Erna was de lol er voor sommigen snel af. 'Vandaag is de Televizierring begraven', jammerde tv-regisseur Bert van der Veer. Voetbal International zou niet in het illustere rijtje Ring-winnaars thuis horen. Gek dat de prijs dan niet begraven is na eerdere winnaars als De Bauers of Gewoon Jan Smit.

Het was hoe dan ook een bonte begrafenis, te beleven via twee netten tegelijk. Terecht meldde winnaar Johan Derksen dat hij ongewild in een circus was beland. Dat klinkt als een nachtmerrie. Maar in een circus zijn de clowns nou eenmaal het grappigst. Zelfs als ze hun feestneus niet willen opzetten.

Of Johan nog iets wilde zeggen? Ja, ze zochten het allemaal maar uit, daar in Carré. Hij ging naar huis, had belangrijker zaken te doen: morgenochtend vroeg wachtte Radio Rijnmond. Wie het laatst sneert, sneert het best.

-------

AVRO's Televizierring, Nederland 1, jaarlijks.
 

Voetbal International, RTL 7, maandag en vrijdag, 20.30 uur.