Niet alleen voor de deelnemers aan Last Man Watching was het 60-jarig jubileum van de tv een pittige opgave. Maar we hebben het gehaald. Bijna althans. Door Paul de Lange.

Weinig zo onbetrouwbaar als herinneringen aan tv-programma's. Maar in mijn geheugen werd de 50ste verjaardag van tv toch beduidend minder uitbundig gevierd dan de 60ste.

Er was een geïmproviseerd ogende gala-avond. Joop Doderer mocht namens Swiebertje een prijs ophalen voor het beste tv-programma. En dat was het dan wel zo'n beetje.

Wat een verschil met de afgelopen weken. Tv vierde zijn 60ste verjaardag met de uitbundigheid van iemand die weet dat hij niet eens de 61 gaat halen. Er was een dagelijkse quiz (Licht Uit, Spot Aan). Een wekelijkse spelshow (Lang Leve De Tv). En natuurlijk de tv-canon.

Serieus

Die vooral nog nadreunt omdat niemand hem serieus lijkt te nemen. Alleen al vanwege de vele omissies. Om de categorie humor als lachwekkend voorbeeld aan te halen: wel De Lama's, geen programma's van André van Duin of Wim T. Schippers.

Een en ander moest culmineren in een vierdaagse tv-kijk-marathon: Last Man Watching. Vijfenvijftig deelnemers probeerden het record aaneengesloten televisiekijken te breken. Als een soort gevangen deden ze dat in de kelderruimtes van het Beeld en Geluid-gebouw.

Nu schijnt iemand uit zijn slaap houden een beproefde martelmethode te zijn. Meestal gaat dan om snoeiharde muziek. Afgelopen dagen bleek dat ook tv prima voor dat doel geschikt zou zijn. Vooral als mensen thuis mogen meebepalen wat de deelnemers te zien krijgen.

Satanisch

Met een satanisch genoegen schotelden internetters de deelnemers willekeurige afleveringen van Op Volle Toeren, Zeg 'ns AAA of Waku Waku voor. Eén voor één een vielen ze in slaap, en daarmee af. Ondanks de opluistering door gasten uit de radiowereld (daar zat vast een idee achter, welk idee wilde niet helemaal duidelijk worden).

Vrijdagnacht betrapte radioman Giel Beelen deelnemer Benny (tekst op zijn t-shirt: Benny Moe) op clandestien slapen. Er bleek meer aan de hand. Verklaring van de EHBO-dame daags erna: Benny zag Snickers vliegen. Of zei ze nou 'stekkers'? Hoe dan ook: Benny zag ze vliegen, exit Benny.

Zombies

Zo volgden er velen. Tot er zondagavond tien uur nog zes doorkijkende zombies waren die het record braken. En de kijkers thuis uit hun medelijden verlosten.

Helemaal klaar met de festiviteiten zijn we nog niet: de komende weken mag iedereen stemmen op het ene tv-programma dat de rest van de tv-canon meteen weer overbodig maakt. Dat klinkt welkom, hoewel bijvoorbeeld ook De Wandeling daarop kans maakt. Sympathiek programma, daar niet van, maar hét tv-programma aller tijden?

Gewoon nog een keer Swiebertje stemmen dan maar. Anno 2011 is dat de ideale kost om bij in slaap te vallen.

Last Man Watching

Tv-canon