Reis-tv krijgt een nieuwe dimensie met Erica Op Reis. En niet alleen op spiritueel vlak. 'Mooi man!' Door Paul de Lange.

Iets stak tot nu toe altijd bij het kijken naar reisprogramma's. Van die BNN-jongens en -meisjes die zich nog nauwelijks hebben bewezen en zomaar even de halve wereld over mogen reizen. Of zo'n Johnny de Mol, die op zijn gemak met Neerlands mooiste vrouwen heel Afrika afreist.

Natuurlijk, buiten beeld zal het ongetwijfeld hard werken zijn, maar toch. Afgunst ligt snel op de loer als tv-makers met succes de schijn ophouden dat hun baan bestaat uit een rondreis door luilekkerland.

Tot Erica Op Reis. Sinds afgelopen maandag is elke jaloezie in samenhang met het genre reisprogramma's als bij toverslag verdwenen. Niet omdat Erica Terpstra voor Omroep Max naar vervelende oorden moet. Vorige week was ze in Bhutan, komende vijf weken mag ze verder het Oosten in.

Naijver

En ook niet omdat ze als reisgids dusdanig talentvol blijkt dat naijver plaatsmaakt voor bewondering. Erg diepgravend is haar spirituele zoektocht tot nu toe niet te noemen - de eerste aflevering was een vooral een gezellig samenraapsel van allerhande verschijnselen waarover ze zich verwonderde.

Maar puur omdat Erica over de ultieme gun-x-factor blijkt te beschikken om een reisprogramma te maken. Werkelijk niets wat ze doet (of laat) is uit ijdelheid geboren. Dat begint al bij haar schaamteloze outfit.

Erica loopt rond op schoenen waar je normaalgesproken na het hardlopen niet mee gezien wilt worden. En draagt gewaden met tijgerprints waarop complete tijgers afgebeeld staan. Als ze ter plekke een jurk laat ontwerpen, lacht ze om het hardst wanneer de ongebruikelijke bestelling een week in beslag blijkt te nemen.

Verademing

Een verademing na alle Mr. Cools van jongerenomroepen die met hippe sneakers en openstaande bloesjes het plaatselijke strand en uitgaansleven uitchecken. Tegelijkertijd draait Erica haar hand niet om voor BNN-achtige items.

Nauwelijks is ze geland of ze loopt al naar de plaatselijke markt ('altijd een geweldige plek om te zien hoe de mensen echt zijn!') om de lokale drug - een noot met verdovende werking - te testen. 'Als dat maar goed gaat!', lacht Erica met volle mond.

Ook zoiets: items die duidelijk niet helemaal uitpakken als verwacht, worden gewoon vertoond. Hoogtepunt is een urenlange reis naar een afgelegen berghut waar een stokoud vrouwtje woont dat Erica over gene zijde gaat vertellen. Een bizar beeld volgt als Erica even moet wachten omdat de vrouw nog aan het bellen is.

Hel

Vervolgens vertelt het medium Erica doodleuk dat ze na haar dood een tijdje in de hel terechtkomt. Maar geen nood: Erica zal reïncarneren als man, ergens in Azië. Het komt dus allemaal goed. En dan moet haar ontmoeting met de Dalai Lama, in één van de volgende uitzendingen, nog komen.

Geen wonder dat Omroep Max zijn nieuwste aanwinst promoot als Talent van het Jaar bij de Televizierring. Iemand die op het scherm zo onweerstaanbaar haar enthousiaste zelf kan zijn, moet zelfs op haar 68ste nog een prijs als tv-talent kunnen winnen. Of desnoods in een volgend leven.

Erica Op Reis, Omroep Max, maandag 22.10 uur, Ned 1.

Televizierring