Een decennium vol flauwe woordspelingen, valse lachjes en baby's-van-BN'ers-nieuws. Toch zou tv er zonder RTL Boulevard flink anders uitzien. Door Paul de Lange.

Doordat de eerste week van het nieuwe tv-seizoen meteen bol stond van de terugblikken, viel het ineens op. Raar idee toch, dat de start van RTL Boulevard destijds vrijwel samenviel met 9/11.

Hoe zou het programma - dat als geen ander een verluchtiging op de Nederlandse buis teweeg bracht - die begindagen vol terreur en dreiging eigenlijk hebben overleefd? De feestuitzending afgelopen maandag verzuimde daarop een antwoord te geven. Slechts heel even stonden de makers bij de turbulente beginperiode stil.

Na wat beelden van een tien jaar jongere Beau en Albert was het al snel business as usual. Want ja, tienjarig bestaan of niet: societynieuws wacht nooit. Barry Atsma vrijgezel, Daphne Deckers bedreigd, Talitha van Zon die een reallifesoap van haar leven maakt. De uitzendingen in de jubileumweek toonden dan ook gewoon de twee vertrouwde gezichten van het programma.

Koekjes

De luchtige, prettig ontspannen kant, vol vaart en non-nieuws dat als een schaaltje koekjes naar binnenglijdt. Denk aan de nieuwe borsten van Oh Oh Barbie, huishoudster Rosa die 'na jarenlange trouwe dienst' GTST moet verlaten, het Playboy-avontuur van Amanda Krabbé.

Aan de andere zijde de inmiddels vertrouwde Boulevard-aanpak: volop aandacht besteden aan iemands tragiek en tegelijkertijd roepen dat het heel erg jammer is dat daar volop aandacht aan wordt besteed. De soap rond Talitha van Zon 'begint een beetje een ranzig verhaal te worden', vond John van den Heuvel. Om er vervolgens weer wat nieuwe ranzige details aan toe te voegen.

Deckers

En ook 'heel vervelend' voor Daphne Deckers, dat naar buiten komt hoe eerder dit jaar haar kinderen werden bedreigd nu de rechtszaak begint. Daphne vindt het lastig om haar verhaal te doen, weet Albert Verlinde. Maar blijf vooral kijken, want dat verhaal - inclusief de smsjes van de afperser - volgt zo.

Ondertussen verluchtigen titels als 'Decking zoeken' en 'Zonsverduistering' de boel een beetje. Want het moet natuurlijk ook weer niet te zwaar worden, allemaal.

In tien jaar RTL Boulevard kwamen tal van items voorbij die langs ethische grenzen scheerden. Met als spraakmakendste het filmpje van een vreemdgaande Georgina (heel vervelend voor Jort, dit) en het beveiligingsfilmpje van een kussende Wesley en Yolanthe (pijnlijk voor Jan, vooral).

Discussie

Waardoor het programma terugkerend voor discussies zorgde. Die op hun beurt voor serieuze tv-rubrieken en media als de Volkskrant dan weer een mooie aanleiding vormden om ook over dit soort smeuïge zaken te berichten. Maf hoe die dynamiek tussen uiteenlopende media soms lijkt te werken.

Zonder RTL Boulevard zou DWDD nooit hebben bestaan, beweerde Verlinde vorig week in Spits. DWDD zou het rechtstreekse antwoord van de publieke omroep zijn. Of het volledig op Boulevard is geïnspireerd, valt te betwisten. Maar gelet op vaart, afwisseling en de nodige lucht in het programma heeft Verlinde wel een punt.

Langs welke weg dan ook: mocht er zoiets bestaan als televisie-evolutie, dan heeft RTL Boulevard daarin onmiskenbaar een plek veroverd.


RTL Boulevard, ma-vr 18.30 uur, RTL 4