Waar hebben mannen het over als er geen vrouwen bij zijn én het niet over voetbal gaat? Ze is van mij geeft gulzig antwoord. Door Paul de Lange.

'Jongens, ik wil even met jullie naar vrouwen kijken.' 'Ha, vrouwen kijken: heerlijk'. Doekjes winden Waldemar Torenstra en Maxim Hartman, respectievelijk presentator en vaste gast (annex zelfverklaard 'vrouwendeskundige') van VPRO-programma Ze Is Van Mij, er bepaald niet om.

Binnen de kortste keren krijgen de gasten het verzoek om vrouwen op uiterlijk te beoordelen. Even later volgt in duizelingwekkende vaart een carrousel met plaatjes van anonieme borsten. Nummertjes helpen om te onthouden welke favoriet zijn. Roept u maar.

Proporties

Oud-scheidsrechter Dick Jol houdt het op het nummer 4, vanwege 'de juiste proporties'. Arie Boomsma prijst paar 14, ondanks hun geringe grootte een groepsfavoriet. Maxim Hartman weet zeker dat er 'een hele lieve vrouw aan vast zit.' Voor Torenstra is de 'zin om eraan te zitten' het doorslaggevende criterium.

Mannen die op tv ongegeneerd over vrouwen en aanverwante zaken praten: het is weer eens wat anders. Correct is ook anders, zoveel is na twee afleveringen duidelijk.

Logica

Vorig jaar september kwam Ze is van mij als proefballon al eens langs in het TV Lab. Gek genoeg bestond zo'n praatprogramma nog niet, overzag tv-visionair Hartman. Terwijl vrouwen, naast voetbal, het enige onderwerp vormen waarin mannen écht geïnteresseerd zijn. En praatprogramma's over voetbal, die zijn er genoeg.

Als vaker valt tegen de logica van Hartman lastig op te boksen. Hij overtuigde er in elk geval de netcoördinator mee. Vermakelijk was die proefaflevering dan ook zeker, vooral vanwege het feit dat dit soort gesprekken normaal gesproken nu juist per definitie binnen de geslotenheid van een groep wordt gevoerd. Mannengroepen, welteverstaan.

Euvel

Om die reden zijn de gesprekken in zekere zin herkenbaar. En vrij volledig. Onderwerpen als borsten, billen, versieren, jagen, vreemdgaan, de houdbaarheidsdatum van vrouwen, neemt de zin in seks op latere leeftijd af (volgens Jol niet, die nog 'als de brandweer' zegt te gaan - krijg dat beeld maar eens van je netvlies); wat kwam er eigenlijk niet langs, die eerste twee afleveringen?

Dat kon meteen weleens het voornaamste euvel van Ze Is Van Mij blijken. Het is kroegpraat die nieuw danwel spannend is omdat het in de openbaarheid van tv plaatsvindt. Elke week de kroeg induiken kan leuk zijn, elke week naar kroegpraat kijken kon weleens sneller gaan vervelen.

Billen-tape

Na de borsten-tape van vorige week volgt vanavond ongetwijfeld de billen-tape. Maar hoe blijven de zeven afleveringen die nog komen alle boeiend? Vanavond is die taak aan Rob de Nijs en Filemon Wesselink, met als focus: de beste manier wanneer en hoe je een vrouw moet aanraken.

Wat je ook van Ze is van mij mag vinden: het programma geeft in elk geval ruimschoots aandacht aan vrouwen. Waar hebben die het eigenlijk over als er geen mannen bij zijn én het niet over shoppen gaat?

Ze Is Van Mij, VPRO, maandag 21.15 uur, Ned 3.