Opgevulde miss-verkiezingen

RTL waagt het er maar eens op: een reality-serie rond de miss Nederland-verkiezingen. Eén probleem: hoe die met inhoud te vullen? Door Paul de Lange.

Eigenlijk zegt de naam van het programma al genoeg. Ik Miss Nederland moet na Ik Ben Saunders de flauwste programmatitel van dit tv-seizoen zijn. Om de een of andere reden lokken miss-verkiezingen altijd flauwe woordspelingen uit, ook op tv.

Binnen één aflevering maakt de voice-over twee keer de opmerking dat 'daar helemaal niks mis mee' is (eenmaal bedoeld als compliment richting de moeder van miss Friesland). Wanneer de missen ter promotie opdraven bij dj Giel Beelen valt binnen de kortste keren de enig mogelijke toespeling op een gevalletje miscommunicatie. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Fraaie meisjes

In die context vooraf vergeving gevraagd voor de formulering: wat gaat er toch altijd mis met miss-verkiezingen op tv? Op het eerste gezicht lijken ze voor elkaar gemaakt. Fraaie meisjes die de helft van de tijd in bikini rondlopen, een hoop onderlinge competitie, kameraadschap die onherroepelijk omslaat in haat en nijd.

Genoeg tv-programma's die met precies dezelfde ingrediënten wel seizoenen lang succesvol zijn. Toch wil het met miss-verkiezingen maar nooit lukken. Ik Miss Nederland gaat daar, via de aanpak van een realityserie die de meisjes op hun weg naar de finale volgt, echt geen verandering in brengen.

Boksschool

Punt is: er zijn twaalf missen, en die moeten een paar dingen onder de knie krijgen, zoals lopen op de catwalk en met camera's omgaan. Maar hoe verder inhoud te geven aan het wekenlang lopende programma? Ter opvulling worden de bizarste dingen uit de kast getrokken.

Zoals een medium uit Twente. Deze Anita geeft via wat overleden vrienden en omes de meisjes door dat ze vooral trots moeten zijn op zichzelf. Even later duiken de missen een boksschool in. Ook niet direct een plek waar schoonheid logischerwijs het meest tot bloei komt, zeker als de meisjes elkaar in de ring mogen aftuigen.

Miss Universe

Verder hebben de makers nog een oud-winnares uit 1976 uit de mottenballen gehaald, als chaperonne. Een bemoeizieke Amsterdamse tante die elk wissewasje aangrijpt om zelf de aandacht te trekken, bijvoorbeeld door om de minuut te krijsen dat de meisjes hun 'sjerrup' niet moeten vergeten.

De enige nodeloze opvulling die Ik Miss Nederland af en toe tenminste nog een glimlach meegeeft, is homoduo Stefan en Robin. Dit tweetal is hun leven lang al wild van miss-verkiezingen.

Thuis hebben ze een gang vol foto's hangen van Angela Visser, de Nederlandse die in 1989 miss Universe werd. Ongevraagd citeren Stefan en Robin hele citaten uit die finale.

Hun enthousiasme werkt bijna aanstekelijk - tot het moment dat je beseft waar het ook alweer over gaat. Want hoeveel aankleding en opvulling het programma ook meekrijgt: Ik Miss Nederland wordt er alleen maar inhoudslozer door.

Ik Miss Nederland, RTL 4, woensdag 21.30 uur.

 

NUwerk

Tip de redactie