Vergeet die dertig graden die het vandaag wel of niet wordt. De zomer is begonnen als Te land, ter zee en in de lucht is begonnen. Eindelijk een seizoen (het 38ste!) vol nieuwe afleveringen. Door Paul de Lange.

In zekere zin zou je het cultuureducatie kunnen noemen. Elke naschoolse middag trakteert de TROS jeugdige kijkers op compilaties van vier decennia Te land, ter zee en in de lucht. 'Niet geschikt voor ouders', staat er dan als waarschuwing vooraf in beeld. Vervolgens vertelt Ron Boszhard, terwijl hij om duistere redenen uittuurt over een weiland, wat we straks te zien krijgen.

Is die duiding vooraf nuttig? Toch wel. Probeer maar eens uit te leggen aan iemand die het nog nooit heeft gezien wat Tobbedansen precies behelst. Ron kan dat als geen ander, beknopt maar helder: 'Je zit in een zelfgebouwd voertuig, glijdt van een schans af, blijft drijven en dan moet je zo snel mogelijk naar de finishbel.'

Klinkt simpel, maar het exacte verschil aangeven tussen Tobbedansen en Snel Naar De Bel of Met Glans Van De Schans is zelfs voor ervaren kijkers nauwelijks te doen. Die moeten er volop moeten zijn, want de eerste Te land, ter zee en in de lucht werd veertig jaar geleden uitgezonden. Al ging het toen 'slechts' om het onderdeel Vlieg er eens uit.

Alle inventieve namen van onderdelen ten spijt (persoonlijke favoriet: Met je as over de plas), was er afgelopen zaterdag weer eens ouderwetse Tobbedansen. Een gloednieuwe editie nog wel - vorig jaar opgenomen, maar nooit eerder uitgezonden, beweerde de TROS.

Dat mag bijzonder heten, want Te land, ter zee en in de lucht wordt al een tijdje met uitsterven bedreigd. Door bezuinigingen en netmanager-perikelen heeft het programma twee kwakkelzomers achter de rug. Een samenwerking met de commerciële Vlaamse zender VTM bood uitkomst. Met als gevolg dat Tobbedansen ditmaal vanuit België kwam.

Hoe sympathiek die Belgen ook; het was toch anders. Of het nou het Belgische publiek was dat er niet helemaal lekker in zat, of het groepje Vlaamse vrienden dat zomaar even de originaliteitsprijs voor de neus van Nederlandse carnavalsverenigingen wegkaapte. Het kan ook het ontbreken van de eeuwige clubjes vrijgezellenfeestvierders zijn geweest, die België wellicht te ver vonden rijden.

In elk geval miste de uitzending de sfeer die zo kenmerkend is voor TROS-waterspelletjes. En zonder chauvinistisch te willen worden: is Te land, ter zee en in de lucht niet iets wat we maar beter binnen de landsgrenzen moesten houden?

Niettemin was de uitzending van afgelopen zaterdag uiteraard goed voor meer dan één miljoen kijkers. Eigenlijk wekken de kijkcijfers van de middaguitzendingen meer verwondering. Die van afgelopen woensdag trok bijvoorbeeld 165.000 kijkers. Dat is meer dan er 's avonds naar een serie als Mad men keken. Gekke wereld is het soms.

Te Land Ter Zee En In De Lucht, zaterdag 20.30 uur