Wie was Herman Brood? Dochter Lola zoekt het antwoord in een wel erg uitgebreide reportageserie - met onvermijdelijk einde. Door Paul de Lange.

Volgende maand is het tien jaar geleden dat Herman Brood van het Hilton-hotel sprong - en dat zullen we weten ook. Vrijdag startte de AVRO alvast een zoektocht naar 'het fenomeen Brood'. En wie kan nu beter zijn voetsporen naspeuren dan Lola, zijn destijds 15-jarige dochter?

Op papier niet zo'n gek idee. Voor een documentaire van een uurtje of zoiets. Waarom het over een vierluik van in totaal drie uur moet worden uitgesmeerd, wilde het eerste deel nog niet echt duidelijk maken. De 45 minuten kwamen over als het begin van zo'n vuistdikke biografie waarbij je je door iemands vroege jeugdjaren moet worstelen.

We kregen de camping in Callantsoog te zien waar de latere rockzanger als klein jongetje kwam. 'Deze schommel, daar heeft Herman misschien dus wel op gezeten?', vroeg presentator Art Rooijakkers, die Lola bijstaat op haar zoektocht. Hermans zus knikte instemmend: 'Dat zou zomaar kunnen.'

Ze wist ook nog te vertellen dat haar broer vroeger graag Indiaantje speelde. Niet onbelangrijk, want Herman voelde zich zijn hele leven verwant met Indianen. Thuis in Zwolle stond hij dan weer vaak in zijn nakie bij de pick-up te dansen. 'Ook als er visite was, toch?', wilde Lola het verhaal nog eens bevestigd krijgen.

Het beeld dat onbedoeld oprijst: die gekke Herman toch. Toen al lijp van muziek en geil van aandacht.

Niet dat Lola Zoekt Brood een slecht gemaakte reportageserie is. De on-the-road-insteek past bij het verhaal dat wordt verteld. En de beeldresearchers hebben puik werk geleverd door bijzonder ogend materiaal op te duiken. Maar als geheel blijft het te veel steken in anekdotes die overduidelijk al vaker verteld zijn.

Hoe Herman alle mooie meisjes kreeg en de rest het met de lelijke kruimels moest doen. Vooruit, die van Harry Muskee, over Hermans beruchte drugsgebruik, was het navertellen waard: 'Herman was een keer met de Tour de France mee, waarna hij zei: als ik dit geweten had, was ik wielrenner geworden.'

Voor die-hard-fans zal het materiaal om te smullen zijn. Of de serie voor een nieuwe generatie Neerlands vuigste rockfenomeen weet te duiden is een ander verhaal. En dat is toch min of meer de bedoeling - want uitgezonden op het 'jeugdige' Nederland 3, en beleefd door de ogen van een jongere.

Lola hoort alle verhalen oprecht bewonderend aan. Op Christina Curry-motieven valt ze niet te betrappen: ze doet dit niet om zelf op tv te komen. Toch wil het nergens echt sprankelen. Al zal het onvermijdelijke einde, over het randje van het dak van het Hilton-hotel turend, ongetwijfeld 'best wel heftig' worden.

Lola zoekt Brood, AVRO, vrijdag, Ned 3