Een vertrouwd gezicht op een vertrouwde plek. Cees Grimbergen is terug op de zaterdagavond, om voor Omroep Max een setje taboes te slechten. Nou ja, ééntje dan. Door Paul de Lange.

Je bent nooit te oud voor een triootje. Eén van de conclusies tijdens de eerste aflevering van Hollandse Zaken loog er vorige week niet om.

Zelfs zestigplussers blijken in bed weleens iemand erbij te vragen. Gewoon, om de boel een beetje spannend te houden. Hallo nieuw discussieprogramma van Omroep Max.

Hollandse Zaken betekent de terugkeer van een vertrouwd gezicht op een vertrouwde plek. Cees Grimbergen die op Nederland 2 een gezapige discussie leidt, dat maakt de zaterdagavond toch net even completer.

Weliswaar zit mister Rondom Tien (waar hij weg moest) nu rondom negen uur, maar verder is de setting nagenoeg dezelfde: een halve kring mensen die bereid is elkaar drie kwartier lang aan te horen.

Alleen leken de onderwerpen radicaal anders te worden. De makers knalden er de debuutaflevering meteen in met wat 'één van de laatste taboes' werd genoemd. Daarmee niet doelend op seksueel actieve ouderen, maar juist op hen die er geen zin meer in hebben.

Al bleek dat net zo goed te gelden voor dertigers met drukke gezinslevens, wees eigen onderzoek van Max uit. Volgens Cees had de redactie overal gezocht, maar wilde niemand van die generatie daarover komen praten. Ha, een taboe!

(Ook weer niet zo heel vreemd. Stel je voor: 'Nee, zaterdag kan ik niet. Dan doen m'n vriendin en ik mee aan een nieuw discussieprogramma van Omroep Max. Oh, nou gewoon, over dat we nooit meer aan seks toekomen enzo.')

Desondanks was het een alleszins levendige uitzending. Die Cees gedreven als altijd leidde. Geïnteresseerd vooroverbuigend als een relaas spannend wordt. Plotseling een halve draai makend om (net niet feilloos, want altijd nog snel even op zijn kaartje kijkend) iemand aan de andere kant van de zaal aan te wijzen die het gesprek verder moet helpen.

Dat was dit keer nauwelijks nodig. Drie kwartier bleek bij lange niet genoeg. Cees moest de verwachtingen van de opgewonden ouderen temperen: 'Ik kan niet beloven dat het negen weken lang over seks gaat'.

Inderdaad. Afgelopen zaterdag had Hollandse Zaken een ouderwets Rondom Tien-achtig onderwerp: bezuinigingen in de zorg.

In de studio een paar slachtoffers van het nieuwe beleid, een politica die dat beleid verdedigt maar nauwelijks op individuele gevallen wil ingaan, en nog wat voorzitters van stichtingen.

Precies de slow televisie die je van hem mag verwachten. Kijken naar Cees Grimbergen die een discussie leidt is een beetje als kijken naar de tien kilometer schaatsen. Het duurt eindeloos, het is vaak saai, maar altijd op een aangename manier. Blij dat hij er weer is.

Hollands Zaken, Omroep Max, zaterdag 21.00 uur Ned 2.