Volgende week is het oorlog, vanavond eerst nog even crisis. In Mooi Was Die Tijd stapt een moderne familie met reuzensprongen door de 20ste eeuw. Apart wel. Door Paul de Lange.

Even klinkt het alsof de boze Maud 'fuck de tijd' roept. Wat, hoe bedenkelijk het taalgebruik ook, voor een 12-jarige toch een behoorlijk filosofische verwensing is.

Maar na andermaal luisteren blijkt dat ze 'fluttijd' zegt. Maud vindt het maar niks, de tijd waarin ze is aanbeland. Er is niet eens wc-papier om je billen af te vegen.

En dat is nog maar het begin. In de nieuwe NTR-serie Mooi Was Die Tijd stapt een familie met grote passen door de 20ste eeuw. Voor het gemak worden in de eerste aflevering de jaren tien en twintig samengenomen. De omstandigheden waarin men toen leefde zijn zorgvuldig nagebootst.

Gasfornuis

Dat betekent vooral dat er veel dingen niét zijn. Gemakken als een gasfornuis, stromend water of elektriciteit komen pas in de aflevering van vanavond, wanneer de jaren dertig aanbreken. Maar ja, dan is het weer crisis. En die stelde echt wel iets meer voor dan de crisis van nu.

Voor wie de onderliggende boodschap nog niet duidelijk was, pepert opa Rob die ons nog even via één van zijn kleinkinderen in: als je teruggaat in de tijd, waardeer je meer wat je nu hebt. Zelfs oma Giela heeft maar het lastig zonder luxe. Levertraan hoeft ze ook niet. Maar als oma al niet terug wil naar vroeger, wie dan wel?

In elk geval de NTR. Uit de geschiedenis-koker van die omroep (of eerder NPS) komen al jaren de prachtigste tv-programma's, met Andere Tijden als lichtend voorbeeld. Ook Verborgen Verleden, waarin mensen teruggraven in hun familiegeschiedenis, was dit seizoen een voltreffer. Pareltjes op Nederland 2.

Andere koek

Toch vraagt een geschiedenis-programma bedoeld voor Nederland 1 blijkbaar om andere koek. Dan moet het een breed publiek trekken. En dus moet de aanpak grootser, met meer dramatische en empathische ingrediënten. Het resultaat is vooralsnog wat halfbakken.

Weliswaar stapt het Gooise gezinnetje - vader Henry is makelaar in motorjachten - vol overtuiging in de tijdmachine. Maar het is toch een beetje alsof je naar B-acteurs in een levend openluchtmuseum zit te kijken. Als geheel geeft dat een wat onbehaaglijk gevoel. Ook al omdat je kunt voorvoelen wat er zoal aan zit te komen.

Omdraaien

Misschien meent Maud na de komende afleveringen dat het ergste voorbij is. Benieuwd wat ze van de jaren zeventig of tachtig vindt. Waarin je LP's en cassettebandjes eerst moest kopen, en vervolgens moest omdraaien voordat je verder kon luisteren naar oeuvres van David Cassidy of Rick Astley.

Door de ogen en oren van een 12-jarige konden dat nog weleens flinke fluttijden zijn.

Mooi was die tijd, NTR, maandag, Ned 1, 19.25 uur.