Uitzicht op zee

De markt voor huizenprogramma's zat nog vaster dan de huizenmarkt zelf. Totdat Sybrand Niessen aan zijn tweede tv-leven begon met Droomhuis Gezocht. Door Paul de Lange.

Huizenprogramma's op tv kennen, zo lijkt wel, twee categorieën presentatoren. De ene categorie druppelt langzaam vol met uitrangerende soapsterren - denk Tim Immers, Froukje de Both, Lieke van Lexmond.

De andere categorie ís Sybrand Niessen - in zijn eentje al aan zijn derde huizenprogramma toe. Zelden sloten twee categorieën elkaar meer uit.

Want naast dat Sybrand werkelijk niets wegheeft van een ex-soapster is hij de uitgerangeerde fase allang voorbij. Bij RTL 4 mocht hij na De Woonbrigade en De TV Makelaar dan even muurvast zitten, inmiddels is hij bij Omroep Max een tweede leven begonnen. Dat komt vooral tot uiting in Droomhuis Gezocht.

Buitenland

Daarin gaat Sybrand voor (bijna) gepensioneerde stellen op zoek naar een huis in hun favoriete buitenland.

Elke uitzending - zo is wel duidelijk na twee seizoenen (vanavond alweer de laatste aflevering) - verloopt volgens een volstrekt voorspelbaar stramien. Op de één of andere manier maakt juist dat het programma onweerstaanbaar om naar te kijken.

Gehuld in een roze sweater, paarse blouse óf lila poloshirt belt Sybrand aan bij het duo dat een huis over de grens zoekt. Vervolgens wordt hij binnen vijf minuten hun nieuwe huisvriend. Vooral door te charmeren met wekelijks hetzelfde bruggetje.

Strekking: “Dus eerst werden jullie verliefd op elkaar, en erna werden jullie samen verliefd op dit land?”

Huizen kijken

In het beloofde land aangekomen volgt eerst de traditionele waarschuwing. Elk land heeft namelijk wel een eigen regeling bedacht om Westerse pensionado's te naaien. “In Turkije mag iedereen zich makelaar noemen”, waarschuwt Sybrand dan. Maar daarna kan het leukste onderdeel beginnen: huizen kijken.

Even energiek als onhandig gaat Sybrand het stel voor om de drie paleisjes te showen. Als een volleerd makelaar op de muren kloppend, maar een moment later net niet zijn egel-kapsel tegen de deurpost stotend.

Met een haast dwingend enthousiasme, alsof hij elk moment kan zeggen: “als jullie het niet nemen, doe ik het.”

Het geweldige daarbij is: één van de drie huizen is altijd ruk. Het mag dan wel een gewenste slaapkamer op de begane grond hebben, of het gedroomde uitzicht op zee, maar verder ziet het er niet uit. Of bestaat het uit zoveel glas dat het stel de rest van hun pensioentijd kan vullen met ramen zemen.

Bedrag

Gelukkig zit er doorgaans ook één echt droomhuis tussen. En vrijwel altijd voor een ongelofelijk laag bedrag. Waar de aanvankelijk zo overdonderde pensionado's bij nader inzien toch nog graag wat op willen afdingen. In al zijn Hollandsheid klopt Droomhuis Gezocht helemaal.

Een programma om heerlijk weg te kijken zonder bij na te denken - zeker zolang je pensioen nog niet in zicht komt.

Droomhuis Gezocht, Omroep Max, maandag 22.15 uur, Ned 1.

Lees meer over:
Tip de redactie