Popzender 3FM afficheert zich graag als 'serious radio'. Niet alles wat op de radio werkt, lukt ook op tv. Neem nou de 3FM Awards. Door Paul de Lange.

Erger dan vorig jaar kon het toch haast niet worden. Toen gingen de presentatoren verkleed als Batman en Robin.

Werd Bowies klassieker Heroes collectief verkracht (inclusief Nederlandstalige rap) door een groepje genomineerden. Waren uitreikers en ophalers van prijzen te dronken om hun taak normaal uit te voeren.

De uitreiking van de 3FM Awards 2010 moet één van de meest gênante tv-evenementen ooit geweest zijn. Daar moesten lessen uit getrokken zijn. Toch? De editie van 2011 (afgelopen donderdag op Nederland 3) kende in elk geval geen verkleedpartijen of wanstaltige covers. En iets minder halfzatte artiesten. Maar verder was er weinig vooruitgang te bespeuren.

Hip

Het blijft blijkbaar een lastige opgave, op een beetje hippe wijze awards uitreiken tijdens een tv-spektakel. Hoe groots en Amerikaans het ook wordt aangepakt. Dat openingsshot alleen al: dranghekken bij de ingang waarachter niemand zich wil verdringen. Ondanks het opgeklopte 'win die laatste kaarten'-sfeertje de dagen voorafgaand op de radio.

Dat medium waarop het wél werkt als dj's quasi-leuk met artiesten dollen. Eens te meer bleek donderdag: wat op de radio prima werkt, wil op tv lang niet altijd lukken. Dj's in december in een glazen huis wel, dj's in een gala-setting in een gasfabriek niet. Van radiomensen mag je bijvoorbeeld toch op zijn minst verwachten dat het geluid goed verzorgd is.

Vals

Een naïeve gedachte, blijkt al na een paar minuten. Niemand die een vraag van de presentatoren in één keer kan verstaan. Meerdere zangers die zichzelf niet kunnen horen - om een milde verklaring te zoeken voor de ontiegelijk valse optredens van Handsome Poets en De Jeugd Van Tegenwoordig. Maar die zijn, positief puntje, tenminste nog aanwezig.

Want het meest trieste van alles is de aanblik van het kluitje achterblijvende genomineerden wanneer de winnaar er weer niet tussen zit. Kon Anouk vorig jaar haar prijzen nog laten ophalen door haar man, vanwege overspel zit zelfs dat er dit jaar niet in. Ook Dj Tiësto is er niet. En zelfs een niet-gegarandeerde winnaar als De Staat is er niet. De band verkiest een optreden voor eigen publiek in Tivoli. Geef ze eens ongelijk.

Geweldig spektakel

Is er dan niemand in het spectrum rondom 3FM en Nederland 3, een zendermanager, een omroepbaas, of gewoon iemand die niet navelstaart, maar kijkt, luistert en oppert: dit moesten we maar niet meer doen? Of laten we het dan in elk geval beperken tot radio? Weinig kans. Op diezelfde radio de dag erna uiteraard alleen maar geluiden wat voor geweldig spektakel het gisteren weer was.

Nog één zo'n editie en je gaat bijna terugverlangen naar TMF. Die zonden ook infantiele Awards-uitreikingen op tv, maar namen zichzelf een stuk minder serious.

3FM Awards, jaarlijks in april, Nederland 3.