Aan eigenzinnigheid ontbreekt het Maxim Hartman nog altijd niet. Tegen de tijdsgeest in lanceert de jeugd-tv-held een nieuwe omroep. Door Paul de Lange.

Een nieuwe omroep die '100% BN'er-vrij' is. Dat klinkt nog eens als een welkome aanvulling op de huidige omroepen.

Maxim Hartman ('Nee, niet wéér verwijzen naar Rembo & Rembo' smeekt het bijbehorende persbericht, maar hij dus) heeft het niet zo op BN'ers die continu op tv verschijnen. Hoewel hij voor zichzelf graag een uitzondering maakt.

In aanloop naar de lancering van zijn omroep kreeg een aantal BN'ers er flink van langs. Jeroen Pauw is niet scherp. Coen Verbraak kan niet interviewen.

Jan Mulders verontwaardiging is een trucje. Uitspraken waarmee Hartman eenvoudig wegkomt - vooral omdat hij de kunst verstaat ze in zijn eerstvolgende zin met stalen gezicht weer te ontkrachten.

Handelsmerk

Verwarring zaaien is al bijna een kwart eeuw Hartmans handelsmerk. De eerste uitzending van Omroep Maxim blijkt de tv-maker in dat opzicht geen andere koers ingeslagen. Alle vijfentwintig (soort van samenhangende) minuten roepen als vanouds de vraag op: waar zit ik nu eigenlijk naar te kijken?

Verschillende door elkaar versneden reportages, zoveel is duidelijk. De eerste rode draad is een item over een onbeduidend zangeresje dat alle in-beeld-regieaanwijzingen van de presentator slaafs opvolgt ('misschien kan je nu even om me lachen, dat staat wel leuk'), waardoor het geheel net zo grappig als ongemakkelijk is om naar te kijken.

Tussen allerlei bizarre fragmenten door - een onverstaanbare Amerikaanse veilingmeester met cowboyhoed, een decenniaoud seksueel voorlichtingsfilmpje - ontrolt zich rode draad nummer twee: een schokkende groepsverkrachtingszaak. 'Onbegrijpelijk dat andere nieuwsrubrieken dit laten liggen,' bouwt Hartman de spanning op.

Kuisheidsgordeltjes

Uiteindelijk blijkt waarom: het gaat om mannetjeseenden die vrouwtjeseenden belagen. De betrokken reportagemaker is niet te beroerd om mee te denken over een oplossing. 'Kuisheidsgordeltjes breien voor de vrouwtjeseenden misschien?' Op dit soort momenten, wanneer de presentator het in beeld net niet uitproest, is Hartman op zijn best.

Maar ook al beweert hij dat hij met Omroep Maxim de wereld wil veroveren met een nieuw genre (reality humor), toch komt veel van zijn aanpak inmiddels vertrouwd voor. Kolder groots aankondigen. Een interview met iemand maken en in het midden laten waarom diegene eigenlijk wordt geïnterviewd. Items die zijn afgerond nog even rekken, tot ergernis van de geïnterviewde.

Eigenzinnigheid routineus

Hoe eigenzinnig en tegendraads die aanpak ook is: als kijker kreeg ik het gevoel zoiets al eens eerder gezien te hebben. Dat kan toch niet anders dan in een programma van Hartman zelf geweest zijn. De vraag is hoe lang het duurt voordat eigenzinnigheid routineus wordt, en onvoorspelbaarheid obligaat.

Benieuwd of Maxim Hartman de komende weken niet vervalt in hetgeen hij Jan Mulder verwijt: een trucje.

Omroep Maxim, VPRO, maandag 21.30 uur, Nederland 3