De extra's van het nieuwe BNN-programma Flashback moeten de mentale krachtmetingen zijn. Veel stellen die helaas niet voor.  Door Paul de Lange.

BNN-baas Patrick Lodiers moet zo iemand zijn die alles voor zichzelf prima weet te regelen.

Terwijl de voorzitter van de jongerenomroep de meeste andere BNN-presentatoren vriendelijk verzoekt op te rottten voordat ze de 40 bereiken, draait de bijna 40-jarige leider van de apenrots zijn hand niet om voor de leukste presentatieklusjes.

De locatie van zijn nieuwe spelshow Flashback, zonnig Zuid-Afrika, had ook gemakkelijk onderdeel kunnen vormen van Weg Met BNN, het andere snoepreisjesprogramma dat Patrick presenteert. Dat zou allemaal zo erg niet zijn wanneer Flashback een goed tv-programma was. Maar na twee afleveringen ziet het daar niet naar uit.

Wie Is De Mol

De 'realitygameshow' mag het gat opvullen dat Wie Is De Mol op de donderdagavond achterlaat. Hoe ondankbaar die taak kan zijn, liet AVRO-opvulsel Eeuwige Roem vorig jaar zien. Met fysieke en mentale spelletjes, fanatieke kandidaten (in dit geval oud-topsporters) en exotische locaties ben je er nog niet.

Toch zijn dat precies de ingrediënten waarmee ook Flashback op de proppen komt. Vijf koppels strijden in de snikhitte tegen elkaar via spelletjes als zoveel mogelijk vuilniszakken ophalen, met een tandem tegen een berg op fietsen of badeendjes uit een meertje opduiken - terwijl Patrick met een cocktail in de hand toekijkt.

Postbode

Extra twist moeten de mentale krachtmetingen aan het einde van de dag zijn. Ze blijken te bestaan uit quizvragen over dingen die de kandidaten die dag hebben gezien of gehoord. Dan gaat het om vragen als 'Door welk limousinebedrijf werden jullie vervoerd?' of 'Wat had de postbode die jullie tegenkwamen in zijn handen?' Een twist die voor de kijker weinig toevoegt.

Waar Wie Is De Mol een allesoverkoepelende 'whodunit'-formule heeft die kijkers van begin tot eind kan blijven boeien, hebben de losse clues van Flashback een hoog 'so what?'-gehalte. Dat maakt het fanatisme van de kandidaten (ondanks de gouden staaf die de winnaar mee naar huis mag nemen) een tikkeltje triest om naar te kijken.

Vuilnis

Helaas is fanatisme nou net het aspect waarin de koppels niet onderdoen voor andere spelprogramma's. De bloedfanatieke broertjes Onno en Luit spannen de kroon. Bij het vuilnis ophalen spuiten ze hun kleur over vuilniszakken die door andere teams al van een kleur zijn voorzien. Met hun kinderachtige gedrag irriteren ze niet alleen de andere kandidaten.

In de derde aflevering leidt een en ander tot een uitbarsting, zo lieten de voorstukjes alvast zien. Spijtig genoeg voor de anderen blijven de broers topfavoriet voor de eindoverwinning. Flashback draait immers om onthouden. En zoals iedereen weet die weleens het geheugenspelletje Memory met een kleuter heeft gespeeld: van kleine kinderen win je nooit.

Flashback, BNN, donderdag 20.30uur, Ned 1