Mannen moeten stoppen met crèmetjes smeren, kruidenthee drinken of over gevoelens praten. En gewoon weer vlees eten en naar voetbal of vrouwen kijken. De boodschap van M!LF is akelig simpel. Door Paul de Lange.

Er moet een tijd geweest zijn dat mannen na hun werk op de bank neerploften, waarna hun vrouw een flesje bier kwam brengen voordat ze richting keuken verdween om gehaktballen te braden.

'Prachtige tijden waren dat', vinden de makers van het nieuwe Veronica-programma M!LF. Alles om die terug te laten keren.

M!LF staat voor Man Liberation Front. Door het ertussen geplaatste uitroepteken leest de programmanaam als de welbekende afkorting die moeders op een dubieus voetstuk plaatst.

De woordgrap geeft ongeveer het nagestreefde niveau aan: lekker plat en ouderwets seksistisch. Een beetje in de Pisa-traditie. M!LF brengt dingen terug op de buis die we al lang niet meer zagen - zo ze er al ooit op te zien zijn geweest.

Katrolletje likken

Halfnaakte assistentes die eten aan het koken of overhemden aan het strijken zijn. Een tribune vol joelende mannen met bierflesjes in de hand. Een wedstrijdje wie het snelst tegen een katrolletje kan likken. Dat alles in een soort garage-achtige setting vol typisch 'mannelijke' attributen als dartboards, houten pallets en zagen.

In België schijnt M!LF al twee jaar in een behoefte te voorzien. Fragmenten op Youtube werden miljoenen keren bekeken.

Dat moet veel te maken hebben met de bijdrage van Philippe Geubels - de kale Vlaming die ook de quiz De Slimste Mens Ter Wereld van droogkomische terzijdes voorziet. De filmpjes maken min of meer duidelijk wat oorspronkelijk de bedoeling zal zijn geweest.

Serieus

Een totaal over-the-top tv-programma met af en toe een schurend serieus - het is toch eigenlijk wel erg ook, die mannen van tegenwoordig - onderlaagje. Die verhouding lijkt in de Nederlandse versie zoek. De twee presentatoren (geen idee waar we ze van zouden moeten kennen) nemen hun taak uiterst serieus.

Dat maakt het programma af en toe nog best grappig om te zien. Bijvoorbeeld als het duo in een winkelcentrum een verborgen-camera-filmpje opneemt van mannen die zich laten insmeren met een dagcrème. Wanneer de plakken komkommer op hun ogen liggen, komen de M!LF-mannen vanuit hun schuilplaats om te vragen waar de mannen nou 'eigenlijk mee bezig' zijn.

Op andere momenten is het schrijnend. Dieptepunt moet het onderdeel zijn waarbij de dikste van de twee ('echte mannen lijnen niet') zich verkleedt als 'M!LF-fighter'. Dan zien we zijn ware aard: een flapdrol die, net als alle nieuwe mannen die het programma hekelt, zijn oksels scheert.

M!LF, Veronica, dinsdag 21.30 uur