Adam en Eva of A'dam en vele anderen? Hoeveel personages de nieuwe dramaserie A'DAM – E.v.a. ook te bieden heeft: de glansrol is voor Amsterdam. Door Paul de Lange.

Wie de verwijzing niet had opgemerkt kreeg nog een kans. In de eerste minuten van A’DAM – E.V.A slingert Eva op haar fiets door het Amsterdamse verkeer. Niet ver van de plek waar Rutger Hauer en Monique van der Ven dat ook ooit deden in Turks Fruit. Toeval? Even later doet Eva het ietsje verderop nog een keer - ditmaal net als Hauer ruzie makend met een achteropkomende auto.

Het is één van de weinige keren dat elk toeval wordt uitgesloten. Voor de rest hangt de nieuwe NTR/VARA/VPRO-serie (waarvan gisteren de eerste aflevering was te zien) aan elkaar van toevalligheden. Hoofdpersonages botsen tegen elkaar op, komen elkaar na jaren op straat tegen of krijgen contact door het verliezen of vinden van elkaars telefoon.

Humor

We zien bijvoorbeeld een vuilnisman met last van humor een grap uithalen met een dakloze. Die steelt even later een iPhone uit een auto.

De mobiel blijkt van de wethouder te zijn. Erop staan belastende foto's van diens geheime affaire met Eva. Haar heeft hij onder de schuilnaam 'vuilverbranding' in zijn telefoon gezet. Want de wethouder - cirkeltje rond - gaat over afval.

De stad als decor van in elkaar grijpende toevalligheden. Fonkelnieuw mag de formule dan niet zijn (ook Alles Is Liefde had er bijvoorbeeld succes mee), als het goed wordt gedaan kan het intrigerend uitpakken. En het wordt goed gedaan. In de eerste aflevering werden de elkaar continu rakende verhaallijnen in elk geval overtuigend en met zichtbaar plezier uitgezet.

Hoe anders

A'DAM-Eva geeft meer dan eens antwoord op de vraag: hoe anders kunnen levens verlopen als je op dat ene moment die andere persoon net niét was misgelopen? Tekenend is hoe de hoofdpersonages elkaar ontmoeten. Eva fietst in haar drift frontaal tegen voetganger Adam op.

Mooi hoe de camera om de twee heen tolt, alsof de kijker zelf ook even moet bijkomen van de botsing.

En hoe de camera vervolgens boven alles uitstijgt, als om duidelijk te maken dat er maar één de regisseur van al deze taferelen kan zijn: Amsterdam. De stad waarin bijna alle personages zich met natuurlijk gemak bewegen. Dat belooft wat voor de komende zeven afleveringen.

Tijd

Hopelijk bieden die voldoende tijd om alle karakters te leren kennen. Want dat is dan weer een nadeel van deze mozaïek-achtige opzet: als kijker krijg je ineens wel erg veel personages voor je kiezen. Daarbij moet het toeval wel erg vaak een handje helpen.

Adam en Eva botsen die dag andermaal tegen elkaar op. En nog is het niet voldoende: Adams nieuwe woning grenst aan die van Eva. Op één dag twee keer botsen en dan ook nog nieuwe buren blijken, zoveel toeval kan haast geen toeval meer zijn.

A’DAM – E.V.A, NTR/VARA/VPRO, zondag 21.00 uur, Ned 2.