Een idee zó pretentieus dat de uitwerking uiteindelijk niet eens tegenvalt. Maar mag de Nederlandse editie van The Daily Show ietsje actueler? Door Paul de Lange.

Het klonk bij voorbaat als een mission impossible: in drie weken tijd een Nederlandse versie van de langlopende Amerikaanse tv-hit The Daily Show neerzetten.

Voor meer dan twaalf shows had tv-zender Comedy Central geen geld, moest presentator Jan Jaap van der Wal meermaals uitleggen. En humor kost nou eenmaal tijd en geld.

Dat is althans de verklaring die je meestal hoort na weer een Nederlandse miskleun op satirisch gebied, zoals het dramatische De Nieuwste Show van BNN een paar jaar geleden.

Amerikanen kunnen wel met succes dit soort dagelijkse shows maken omdat ze de middelen hebben om er een heel team schrijvers op te zetten, heet het dan.

Ongescript

Minstens zo belangrijk blijkt een showhost die ook ongescript uit de voeten kan. In de eerste aflevering van de Nederlandse editie toog Van der Wal naar Amerika om de zegen van The Daily News-presentator John Stewart himself te vragen. De audiëntie draaide uit op een potje één-op-één sparren tussen twee stand-up comedians - met voorspelbare afloop.

Aan één meesterlijk geplaatste klemtoon had Stewart voldoende. Van der Wal, doelend op de overweldigende ervaring van een metropool: 'I always become a supernerd when I'm in New York.' Stewart: 'You becóme a supernerd?'

Formule

Maar wie het lukt om de vergelijking met het origineel te laten varen, kijkt al een stuk onbevangener. Want één zekerheid heeft de Nederlandse editie van The Daily Show: aan de formule zal het niet liggen. En zo ontzettend slecht waren de eerste afleveringen sec beschouwd niet.

Goed, er zaten flink wat flauwe grappen tussen, zoals her en der door de makers ruiterlijk werd toegegeven. Maar er was dus in elk geval zelfspot, en vaart. De bijdragen van Sander van Opzeeland en Bas Hoeflaak hadden timing. En af en toe zat er een bedoeling achter, bijvoorbeeld bij het doorprikken van de mediahype rond Brandon.

DWDD

Hoewel het behandelen van die weken oude zaak meteen het voornaamste probleem blootlegt: er is verdomd weinig daily's aan de show.

Dinsdag ging het over een DWDD-aflevering van de vrijdag ervoor, woensdag over een DWDD-aflevering van weken geleden, en donderdag over, jawel, de situatie in Egypte. Dat is geen dagelijkse nieuwsshow maken; dat is op kamelen-tempo achter het nieuws aan hobbelen.

Mocht het de makers de komende weken lukken om de actualiteit op te schroeven en verlenging af te dwingen, dan heeft De Daily Show de potentie om uit te groeien tot Nederlands minst slechte late-night-show ooit. Tot die tijd is het niet zo heel vreemd dat daar nog steeds geen fatsoenijke Nederlandse term voor bestaat.

The Daily Show (Nederlandse editie), ma-do 22.30 uur, Comedy Central.