Van kasteel naar vrijgezellenflat: Tatjana gaat op zoek naar een man die niet rijk hoeft te zijn. De eerste ervaringen noemt ze zelf “triest”. En daar heeft ze wel een punt. Door Paul de Lange

Gelukkig hadden we een maandje de tijd om aan het idee te wennen. Op Kerstavond - hoe romantisch - was de kick-off-uitzending. Pas afgelopen vrijdag volgde de eerste volledige aflevering van Wie Kiest Tatjana?

Het datingprogramma via welke de 47-jarige Tatjana, nog net voor de menopauze aanvangt, een vaste partner beweert te willen vinden.

Nieuw mag dat idee (na de zoektochten van Froukje de Both en recent Bridget) dan niet zijn, maar toch: Tatjana is buitencategorie. Neerlands vleesgeworden mannenfantasie sinds Flodder I. Als iemand eeuwig onbereikbaar voor de gewone man behoort te zijn, dan is zij het.

Quote 500

Veel moeite om daar ver vandaan te blijven leek Tatjana dan ook nooit te doen. Maar het leven is te kort om de volledige Quote 500 af te werken. Dus zoekt ze op RTL4 een lieve, zorgzame man met humor die niet per se hoeft te bulken van het geld. Niets menselijks is Tatjana vreemd. Helaas, de eerste kennismaking tussen Tatjana en modale mannen bleek vrijdag in alle opzichten een fiasco.

Meest merkwaardige onderdeel van het programma is dat Tatjana alvast even in de woningen van de mannen mag rondsnuffelen. Om zo meer over hun karakter te weten te komen, maakt presentator en voice-over Peter van der Vorst duidelijk.

Tja, wat zegt een halflege koelkast, een fantasieloze inrichting en een bed op de grond (kortom: een standaard vrijgezellenflat) over iemands karakter?

Kinderlijk

“Breek me de klomp niet” is Tatjana's verontwaardigde reactie bij kandidaat nummer 3. Ze vindt het “heel triest dat een volwassen vent zo kinderlijk kan wonen.” Boos vertelt Tatjana het nog maar eens: ze is met heel weinig uit Kroatië gekomen, maar ze heeft er hier wel zelf iets van gemaakt. Dat is toch het minste wat je ook van een vent mag verwachten - zeker als die met háár mag daten.

Echt lekker loopt de date met Dave dan ook niet. Hij valt af, ondanks zijn ongetwijfeld ludiek bedoelde rol beschuit bij het diner. Dat levert in elk geval een goed verhaal op. Je hoort het hem haast al aan zijn vrienden vertellen: “Ik heb tenminste nog met Tatjana een beschuitje gegeten.”

Droom

Ook de 50-jarige Peet mag niet door naar de volgende ronde. Spijt van zijn deelname heeft hij evenmin. Tatjana die bij je logeert, dat is toch “voor iedere man een droom die uitkomt.” Alsof hij zeggen wil: maar het moet ook weer niet te lang duren.

Wie Kiest Tatjana? tekent het trieste lot van een seksbom voor wie de tijd tikt. Een droom voor veel mannen, vast, maar één die liever geen dagelijkse realiteit moet worden. Mannen hebben haar liever als buurvrouw (“maar buurman, wat doet u nu?”) dan als zeurende partner op de bank. Tatjana is een mythe. Laat die maar lekker ondoorgeprikt blijven.

Wie Kiest Tatjana?, vrijdag 22.30 uur, RTL 4