Diepe vragen voor het slapengaan. Het intrigerende Nachtzoen stelt ze elke nacht aan een andere gast. Door Paul de Lange

Weinig zo fascinerend als tv-programma's die minieme kijkcijfers scoren. Het liefst zo rond de één à tweeduizend kijkers. Belachelijk weinig mensen kijken ernaar, maar toch ook weer niet helemaal niemand.

Juist de wetenschap dat je onderdeel uitmaakt van een overzichtelijke groep kijkers kan soms een soort band scheppen.

Om de één of andere reden is er haast geen tv-programma te vinden waar echt nul komma nul mensen naar kijken. Zelfs het testbeeld (jarenlang vast onderdeel van het kijkcijferoverzicht) scoorde voorheen altijd minimaal een paar duizend kijkers.

Mysterie

Ook achter het programma Nachtzoen staan regelmatig kijkcijfers vermeld in die orde van grootte. Nachtzoen wordt rond één uur 's nachts op Nederland 2 uitgezonden, als echt alle herhalingen zijn geweest. De ene nacht kijken er 60.000 mensen naar, de andere nacht 2.000. Een verklaring voor die verschillen lijkt er niet echt te zijn.

En eigenlijk is dat geheel in de geest van het programma. De nacht is voor veel mensen een mysterie, zo blijkt. In elk geval voor de gasten in Nachtzoen. Elke nacht mag iemand anders vertellen welke band hij of zij met de nacht heeft.

Judith Bosch

Ergens deze zomer viel mijn - half dichtgevallen - oog voor het eerst op Nachtzoen. Dat was volledig te wijten aan een gast die na decennia van tv-absentie als een soort geestverschijning opdoemde. Plotseling was ze daar, onmiskenbaar: Judith Bosch. De vrouw waarmee een hele generatie naar bed ging.

Voor alle duidelijkheid: omdat ze het laatste tv-programma voor kinderbedtijd presenteerde, zoals Tweekamp of Stedenspel. Hoe voelde dat nou, om jarenlang de instopster des vaderlands te zijn? vroeg presentatrice Annemiek Schrijver - of iets in die trant.

Uit Annemieks arsenaal diepe vragen was dit een relatief oppervlakkig vraagje, zo leerde het kijken van meerdere Nachtzoenen al snel. Andere nachten stelt ze achteloos vragen als: 'Wat heeft eenzaamheid jou te vertellen?' of 'Hoe voelen wij ons, als geheel?'

Vragen waar een zinnig mens geen antwoord op zou weten, maar de diepzinnige gasten van Annemiek altijd. Geen idee waar ze die vandaan haalt, vaak geen idee ook wie het zijn. Deze week kwam bijvoorbeeld ene Jan Beerenhout langs, een 'voormalig ambtenaar godsdienstzaken'.

Stokpaardje

Hoe onbekend de gasten ook zijn: in geen tijd berijden ze hun eigen stokpaardje - dat met de nacht doorgaans niets van doen heeft. Opeens gaat het dan bijvoorbeeld over de Raad van Europa, die ervoor moet zorgen dat het verbod op praten over homofilie op Litouwse scholen wordt opgeheven.

Terwijl Nachtzoen niet langer dan een paar minuten duurt. In de korte tv-tijd die haar weer was gegeven pleitte Judith Bosch voor meer geld richting basisonderwijs. Voor ik het wist was Judith weer verdwenen, de nacht in. De gedachte dat er paar duizend getuigen moesten zijn - maar ook niet veel meer dan dat - bood troost.

Nachtzoen, IKON, Nederland 2, elke nacht rond 1.00 uur.