Een rijke traditie in dramaseries kent BNN vooralsnog niet. Weet de omroep van Costa daar met Feuten verandering in te brengen? Het zou zomaar kunnen. Door Paul de Lange.

Alsof er geen mega-bezuinigingen in aantocht zijn. Ineens schudden publieke omroepen als VARA, VPRO en KRO de ene na de andere prachtserie uit de mouw. Dramaseries als Penoza en DenUyl En De Affaire Lockheed zijn nog maar net afgelopen of de volgende kwaliteitsproducties staan alweer klaar.

Kan BNN zich daartussen mengen met Feuten? De voorstukjes wezen niet meteen in die richting. Feuten leek vooral alle clichés op te lepelen die je maar over het studentencorps kunt bedenken, met hoofdrollen voor seks en drank.

Opgeteld bij de relatief onervaren acteurs is het dan maar afwachten of het niet een soort Costa in Leiden wordt.

Clichés

Beter dan dat is het resultaat in elk geval zeker. Natuurlijk, clichés over het corps komen uitgebreid aan bod. Brallende bestuursleden die gekleed gaan in jasje-dasje, het dasje dat zelfs in bad om blijft, feuten die ter ontgroening in besmeurde t-shirts urenlang op hun knieën moeten zitten, bestuursleden die feuten aanduwen.

Dat laatste is te zien in aflevering 2. Die wordt vanavond pas uitgezonden maar staat al een week online op de website van BNN.

De uitzending is inmiddels meer dan 70.000 keer bekeken. Dat zijn serieuze cijfers. Zonder al te veel prijs te geven: het seks-, drank-, en drugsimago dat Feuten van het corps schetst, wordt er alleen maar ruiger op.

Spannend

En of dat beeld nou klopt of niet, het is zeker spannend om een keer een kijkje te krijgen in een wereld die normaal als gesloten geldt. Hoe gedramatiseerd ook. In de eerste aflevering begeeft de voorzitter zich undercover onder de feuten.

De kans dat zoiets in het echt ooit gebeurt is miniem, maar een onverwachte plotwending levert het wel op.

Bovendien wordt er verrassend acceptabel geacteerd, door bekend en onbekend talent. Van Hanna Verboom wisten we al dat ze een potje kan acteren. Maar het is bijna eng om te zien hoe overtuigend ze een corpstrut neerzet. En dat je haar romance met feut Bram mijlenver ziet aankomen, ach, ook dat hoort bij drama.

Vader

Grootste minpunt is dat sommige zaken wel erg vaak terugkomen. Je bent zo belangrijk als de baan die je vader heeft, zo wordt in de eerste twee afleveringen een keer of achttien duidelijk gemaakt.

Sowieso komen de familielijnen binnen de vereniging wat gekunsteld over. Geen groter drama dan familiedrama, maar een broer-broer én een broer-zus paar in een prominente rol is iets te veel van het goede.

Toch voldoet Feuten aan de belangrijkste eis voor een goede serie: de afleveringen maken benieuwd naar het vervolg. Daarmee heeft het er alle schijn van dat op het gebied van drama BNN met Feuten ook zichzelf ontgroent.

Feuten, BNN, maandag 21.20 uur, Ned 2.