Groeten Uit De Rimboe doet er een schepje bovenop. Een dik en een klein gezin trekken de binnenlanden van Afrika in. Het resultaat is zeker extremer.

Van gekkigheid niet weten wat nu weer te verzinnen: het is een virus dat makers van realityseries vaker velt. Na een goed bekeken editie van wat voor reality dan ook moet het allemaal net even anders. Bij voorkeur een stuk extremer.

Soms pakt dat goed uit. De huidige editie van Expeditie Robinson, met uitgehongerde BN'ers als voornaamste noviteit, is één van de meeslependste ooit. Maar vaker draaien de aanpassingen uit op fiasco's als Big Brother 2 t/m 6. Welke kant zou het met Groeten Uit De Rimboe opgaan?

Ook bij deze SBS6-serie (waarin gezinnen een poosje bij inheemse stammen te gast zijn) heeft het extremiteits-virus toegeslagen. Nu moet je SBS6 één ding nageven: in het opsnorren van opvallende gezinnen zijn het absolute vaklui.

Geen idee hoe ze het lilliputter-gezin Anin zo ver hebben gekregen om mee te doen. De vier gezinsleden beweren het lastig te vinden wanneer ze op straat als een wandelende attractie worden aangegaapt. Nee, dan is deelnemen aan een tv-programma een goed idee.

Als een soort tegenhanger viste de omroep uit de kaartenbak van serie De Afvallers de Twentse obesitas-familie Distel. Met zijn vieren waren zij een paar jaar geleden bijna 100 kilo afgevallen. Die kilo's zijn inmiddels teruggekomen met versterking. Een tijdje op een dieet van rauw vlees kan dus geen kwaad.

Een extreem dik en een extreem klein gezin tussen primitieve stammen, hoe pakt uit? Net als in voorgaande worden ook nu culturele overtuigingen regelmatig op hun kop gezet. De Ethiopische clanleden zien de dikke Distels als welvarend. Vetzucht geldt er als symbool voor rijkdom.

Hoe anders vergaat het de familie Anin. Aangekomen bij hun stam in Namibië krijgen ze meteen een spervuur van kritische vragen te verwerken. “Hoe komt het dat jullie zo klein zijn?” “Waar zijn jullie ouders?” Het doet denken aan de manier waarop Hans Teeuwen kaboutertjes in het bos begroet (“Waarom heb jij je puntmutsje niet op?” fragment).

Als de eerste verbazing is weggeëbd, beginnen de stamleden met pesten: tassen ophangen aan een boom, zodat de dwergen er niet bij kunnen. Het brugschool-gedrag is stiekem best grappig om naar te kijken.

Zolang het maar gebeurt door mensen die zich sociaal niet hebben kunnen aanpassen aan onze normen. Want ach, die gekke Afrikaanse inboorlingen hebben nog nooit lilliputters gezien, ze weten niet beter.

Draaide Groeten Uit De Rimboe voorheen om aapjes kijken, nu sturen we gewoon onze eigen aapjes naar Afrika. Het resultaat: extremer, niet beter.

Groeten Uit De Rimboe, woensdag 21.30 uur, SBS6.