Horror-schoonzoon

Terug van zwanger geweest mag Katja Schuurman de nieuwe schoonouders van BN'ers foppen. De verborgen camera's registreren vooral een glansrol voor Jack Spijkerman.

Niets zo onuitroeibaar als de verborgen camera. Per verborgen-camera-programma zijn er ook steeds meer van.

Moest Bananasplit het vroeger doen met één of twee camera's, vaak wat onhandig verscholen achter een spiegel of een stel struiken, tegenwoordig hebben de candid programma's een cameradichtheid waar de makers van Big Brother hun vingers bij zouden aflikken.

Gepolijst

Ook tijdens My Parents Are Gonna Love You lijkt het wel alsof er in elke boekenkast en fruitschaal één verstopt zit. Voordeel is, uiteraard, dat je als kijker alle verwikkelingen op de voet kunt volgen.

Bijeffect is alleen wel dat het allemaal wat ongebruikelijk gepolijst oogt. Af en toe vergeet je haast dat je naar een verborgen-camera-programma zit te kijken.

Waarom?

Of misschien is het eerder: waarom je naar een verborgen-camera-programma zit te kijken. Want waarom zou je eigenlijk heimelijk getuige willen zijn van een situatie waarin een onbekende Nederlander een BN'er (zogenaamd haar nieuwe vriend) aan haar ouders voorstelt? Dat is waar het bij My Parents Are Gonna Love You om draait.

De eerste aflevering gaf slechts deels het antwoord: omdat het zo nu en dan behoorlijk komisch kan uitpakken. Zeker als Jack Spijkerman (de formule schreeuwt om controversiële BN'ers) gretig opgaat in zijn rol als horror-schoonzoon.

De quizmaster doet zich voor als lompe hork op het vlak van kinderen, en als een grotere cokesnuiver dan Willem Ruis in zijn beste jaren.

Pijnlijk

Onzin die de schoonouders voor zoete koek slikken. Geen moment hebben ze door dat ze genept worden. In het begin is dat grappig, op den duur voelt het wat ongemakkelijk en uiteindelijk ronduit pijnlijk. Bijvoorbeeld als schoonvader over een - niet gemeende - vrouwonvriendelijke grap van Spijkerman heengaat.

Grootste probleem van het programma is de lengte. De practical joke is groots opgezet, en moet en zal daarom ten volle worden uitgesmeerd. Dan is een uur best lang.

Kracht van de eenvoud, toch vaak de gemene deler van de betere verborgen-camera-grappen, is niet waar My Parents Are Gonna Love You het van moet hebben.

Jack Spijkerman

Waar dan wel van? Van de verrassende acteertalenten van een niet-acteur. Vraag is of de BN'ers die nog volgen, zoals Patty Brard en Henkjan Smits, de rol net zo goed weten te vertolken. Positief bekeken is My Parents Are Gonna Love You namelijk het grappigste programma van Jack Spijkerman in jaren. Jammer alleen dat het geen programma van Jack Spijkerman is.

My Parents Are Gonna Love You, Net 5, woensdag, 20.30 uur.

NUwerk

Tip de redactie