Zingen tegen ruggen

Blinde audities vullen de eerste afleveringen van The Voice Of Holland. Uiteindelijk draaien die vooral om één ding: uiterlijk. Door Paul de Lange.

Ook wel een keer lekker: een talentenshow waarbij de voorselecties al achter de rug zijn. Dat scheelt een hoop vocale bagger.

Of om het eens wat milder te verwoorden: dat schiet tenminste op. Dan zitten we ook meteen op één lijn met het programma. Mild, aardig en opbouwend bepalen namelijk de toon in zangtalentenshow-nieuwe-stijl The Voice Of Holland.

Niet langer aftrappen met het onderuithalen van non-talenten op een kale middenstip, waarmee Idols het genre groot maakte. Nee, kandidaten in The Voice Of Holland hebben al bewezen dat ze (min of meer) kunnen zingen. Daarom krijgen ze direct een podium met begeleidingsband in een zaal vol publiek.

Stoelen

Enige dissonanten binnen dit warme bad zijn de omgedraaide stoelen van de juryleden. Meer nog dan met het skippen van de voorrondes wil de show zich daarmee onderscheiden. Verzin ook maar eens iets nieuws na alle Idols, X-Factors en Popstars. Gelet op de 2,3 miljoen kijkers van afgelopen vrijdag schiet RTL4 aardig in de roos met de ruggen.

Achterliggend idee is dat de juryleden kandidaten zuiver op hun stem beoordelen. Als een potentiële coach daar iets mee kan, draait die zich om door een op een knop te drukken. Die formule werkt verrassend goed.

Vooral het moment waarop coach en zanger(es) elkaar voor het eerst zien, is telkens weer spannend.

Praktijk

Hoewel de praktijk dan toch een stuk minder nobel blijkt dan de theorie. Opvallend hoezeer het voortdurend wél om het bijbehorende plaatje gaat. 'Ik drukte omdat ik jeugd hoorde', zegt Angela Groothuizen na het optreden van de innemende Shari-Ann. Om een soortgelijke reden kiest niemand Bart.

Zijn stem is prima, maar klinkt als die van een oudere man. 'Nu ik je kop zie, baal ik dat ik niet heb gedrukt', zegt Nick (van Simon).

Zonder uitzondering tonen de juryleden zich blij met een goeie kop, of zijn opgelucht wanneer een rock-chick er net zo stoer uitziet als ze klinkt. Waarmee de focus op uiterlijk bij The Voice Of Holland groter lijkt dan ooit tevoren.

Jim

Want was dat tot nu zo erg dan? In Idols 1 won Jamai van de alleszins ooglijker Jim. Terwijl Dewi, nu nog slechts om haar fraaie lichaam in beeld, al lang was afgevallen. In de laatste The X-Factor reikten Lisa en Dony tot ver in de eindrondes. Beiden zijn - voorzichtig uitgedrukt - toch niet de slanksten.

Als gezegd, mild commentaar hoort erbij in talentenshows nieuwe stijl. 'Jij bent de personificatie van dit programma,' voegt Simon (van Nick) een vocaal veelbelovende kandidaat toe. En hoewel het waarschijnlijk op hetzelfde neerkomt, klinkt dat toch stukken aardiger dan: je bent eigenlijk te lelijk om popster te worden.

The Voice Of Holland, RTL 4, vrijdag 20.30 uur.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie