Het bestaat nog: een tv-programma waar iedereen het over heeft. Oh Oh Cherso is nu al de spraakmakendste hit van het tv-seizoen. Door Paul de Lange.

Wie het heeft gemist moet de afgelopen weken op een eiland hebben gezeten.

Ver voordat de eerste aflevering van Oh Oh Cherso op tv te zien was, zoemde op internet de buzz rond het programma als een sprinkhanenplaag rond. Sindsdien struikelen de mediarubrieken over elkaar om het nieuwe fenomeen te duiden.

Oh Oh Cherso zou een weerspiegeling zijn van de almaar leger wordende jongerencultuur, een exponent van het hedendaags hedonisme.

Opvallend hoeveel dieps er te zeggen valt over acht Hagenese jongeren zonder noemenswaardige opleiding die op een Grieks eiland feesten tot ze erbij neervallen.

Minder klassiekers

In de overrompelende debuutaflevering bleek dat er vooral uit te zien zoals het klinkt. Na al het hormonaal geweld viel de tweede aflevering eigenlijk een tikje tegen. Onvermijdelijk bood die deels meer van hetzelfde. Maar ook zaten er minder instant klassiekers tussen de uitspraken van de acht vakantievierders.

Tijdens de eerste aflevering waren de oneliners nog in categorieën in te delen - vooral de cirkelredeneringen vielen niet bij te houden. “Als er wat te neuken valt, dan valt er wat te neuken,” bleek voor beide seksen een belangrijke stelregel. “Het mooiste aan mijn lichaam vind ik mijn lichaam zelf, eigenlijk”, oordeelde Sniper - uiteraard niet zijn echte naam.

Daggeren

De bijnamen - ook al zo'n breed uitgemeten iets. Maar wat is er nieuw aan jongeren die bijnamen hebben? Of sowieso aan hun hele gedrag? Verschil met voorheen is dat de mannen tegenwoordig langer in de badkamer bezig zijn dan de vrouwen. En dat op de dansvloer schuren blijkt verdrongen door daggeren (“dansen alsof je neukt”, legt Little Princess fijntjes uit).

Maar verder is het alsof je naar jongeren uit 't Is Hier Fantastisch, midden jaren negentig, zit te kijken. Begin twintigers die zich een paar vakantieweken per jaar in een zonnig oord kacheltjelam zuipen: het is zo oud als de jongerenbus naar Spanje. Tien jaar later hebben ze keurige gezinnetjes, zagen we vorig jaar in de reprise van dat programma.

Zo zal het met Sniper, Sterretje en Joker hoogstwaarschijnlijk ook gaan. In dat opzicht is niet de jongerencultuur revolutionair veranderd, maar televisie.

Toevalstreffers

Reality-tv is steeds gehaaider geworden in het casten van karakters, en in het vooraf uitzetten en achteraf monteren van verhaallijnen. Moest 't Is Hier Fantastisch het nog hebben van toevalstreffers, de makers van Oh Oh Cherso zijn er altijd bij als er iets gebeurt. En ongetwijfeld niet te beroerd om een handje te helpen als dat te weinig is.

Los daarvan heeft het succes van Oh Oh Cherso minder te maken met het destructieve gedrag van de jongeren dan met hun onvervalst Haags accent. Een vergelijkbare serie met Groningse of Limburgse jongeren zou bij voorbaat gedoemd zijn te mislukken.

Alle dialecten klinken even dom, maar Haags nou eenmaal op de leukste manier, weten we sinds Jacobse en Van Es. Het zouden zo de ooms van de Cherso-gangers kunnen zijn.

Oh Oh Cherso, RTL 5, donderdag, 21.30 uur