De tweede editie van het TV Lab presenteerde vooraf alvast één blijvertje. Al lijkt de MaDiWoDoVrijdagshow de embryonale fase nog niet voorbij. Door Paul de Lange.

Toch dapper dat Paul de Leeuw het aandurft. Als iets het kerkhof van de Nederlandse televisie is gebleken, dan is het wel de dagelijkse late night show die de actualiteit op de hak neemt. Alle pogingen in die richting sneuvelden tot nu toe.

Zo raakte Peter-Jan Rens, inmiddels behoorlijk de weg kwijt, voor het eerst van het succesvolle pad af na zijn weergaloos geflopte Peter-Jan Rens Late Night bij RTL, eind jaren negentig.

Recenter faalde De Nieuwste Show van BNN. De Leeuws eigen Laat De Leeuw kwam eigenlijk nog het beste in de buurt bij succesvolle Amerikaanse voorbeelden.

Veilige proeftuin

Die show was alleen niet elke werkdag. Zou het met de MaDiWoDoVrijdagshow dan eindelijk wel gaan lukken? Binnen de veilige proeftuin van het TV Lab (men mocht nog een weekje experimenteren) wilden de eerste vijf uitzendingen nog weinig overtuigen.

Het affiche beloofde vooraf veel. Grenzeloos en avontuurlijk, spraakmakende gasten, prikkelende reportages. Maar spraakmakender dan Jan Smit - die vader wordt - en Inge de Bruin - die, na ellenlang aandringen door sidekick Erben Wennemars, aangaf heel misschien weer te gaan zwemmen - werd het niet.

Voor een show die de belangrijkste nieuwsfeiten van de dag rangschikt is dat wat mager. Dan mag je toch verwachten dat er wat gasten langs komen die zelf in het nieuws zijn. Erger is dat het doorprikken van de Ranking The Stars-formule naar de dagelijkse actualiteiten totaal niet uit de verf komt.

Drankzucht

Tijdens Ranking The Stars pakt het amusant uit om de drankzucht van Bonnie St. Claire af te zetten tegen die van Hans van der Togt (nog zo'n 'spraakmakende' gast die langskwam). Maar wat doet het ertoe of het afkick-nieuws van Thomas Berge hoger wordt ingeschat dan het bericht over val-les voor kinderen?

Als nieuw opgetrokken geraamte voor een langlopende show hing het bord met nieuwsfeiten er hulpeloos bij. Pas helemaal op het einde, wanneer weekartiest Ilse DeLange eindelijk klaar was met het pluggen van haar nieuwe album (alsof we aan één TROS niet genoeg hebben), werden er nog wat scherpe grappen over gemaakt.

Ook zonder spiekbriefje blijkt De Leeuw daarin nog altijd een meester. Maar dat mag geen nieuws heten.

Wat het best gerankte nieuws was? Vooral verse doden (Appie Baantjer, Anton Geesink, Jean Nelissen) deden het goed. Het kerkhof blijft op de loer liggen bij de Nederlandse late night show.

De MaDiWoDoVrijdagshow, 22.00 uur,