Een leuk wijf, zo typeer je actrice en Zomergast Annet Malherbe het best. Een lachebek die plezier heeft in haar leven, maar niet op een dusdanig opgelegde of inhoudsloze wijze dat het pathetisch wordt. Door Bert Brussen.

En ze houdt enorm veel van puisten uitknijpen (als het even kan met het formaat van een flink abces) en neemt zulks gerust mee als favoriet fragment. Wat kun je nog meer van een Zomergast verlangen?

Niet veel. Met Malherbe vul je de avond wel. Geen mutserig gezeik, mooie lange fragmenten, veel nostalgie.

Alhoewel het jarenlange samenzijn met Alex van Warmerdam wel zo zijn sporen heeft nagelaten bij de 53-jarige Malherbe.

Half afgemaakte zinnen

De verwarde half afgemaakte zinnen die ze soms uitsprak en het warm lachend ontwaken uit haar dagdromen, alsof ze haar eigen verlegenheid probeerde weg te lachen, deed af en toe denken aan een fragment uit een film van haar man.

Iets surrealistisch in een oneindig lange scene zonder tekst, met Theo van Gogh in een rode jurk die elk moment op een scooter voorbij kan komen rijden. Annet Malherbe ten voeten uit. Gewoon een lekker gek wijf. Houdt van eten, koken, feesten en acteren. Een tragikomische Zomergasten-gast.

Zere plek

Er was ook nog iets van dat voor acteurs zo kenmerkende leed wat altijd zo schrijnend vanachter het masker van triomferende verbeelding naar buiten probeert te glippen. Zorgvuldig hengelde Jelle Brandt Corstius dan ook naar het depressieve verleden van zijn zomergast, legde zijn vinger op de zere plek en drukte flink door.

Alsof hij een mee-eter op de rug van een onbekende uitkneep en dat vervolgens op YouTube zette. Maar Malherbe wilde het verleden liever met rust laten. Al die vragen en wetenswaardigheden uit de Brandt Corstius-knipselmap en het grote Malherbe-verleden waren duidelijk niet haar idee van een zomerse televisie- (en Youtube-) fragmentenavond.

Aanvaringen

Omdat Brandt Corstius deze avond zichzelf stevig had gepositioneerd, het zou te ver voeren om te zeggen dat hij in zijn rol als interviewer is gegroeid maar hij was opvallend scherp en soms zelfs afstandelijk en ernstig, waren er meer dan voldoende spannende aanvaringen tussen hem en zijn gast.

Kunstenaar

Terecht, Malherbe bleek het soort van gast te zijn dat na drie keer zeggen dat ze het "er niet over wil hebben" toch blij is dat ze leeg kan lopen. De lol en lach heeft ze misschien aan haar kont hangen, haar ziel blijft dat van een kunstenaar.

Met die lol en lach zat het overigens meer dan goed. Haar fragmenten waren opzich al van een hoog Jiskefet-gehalte, zoals het Bulgaarse Volksdansen of het hilarische fragment het EO-programma Open Cirkel, de kwinkslagen van zowel Malherbe als Brandt Corstius waren soms om je te bescheuren.

Erotiserende kracht

Er kan niets op tegen de "erotiserende kracht van het puisten uitdrukken" en het "Zuid-Hollandse accent" van EO'ers met snor en bril in een uivormige studio begin jaren tachtig. Overigens gaf Malherbe aan dat ze haar inspiratie voor acteren uit dergelijke fragmenten haalt wat gelijk haar talent voor het Jiskefet-absurdistisch theater verklaart.

Misschien duurde de avond wel iets te lang. Zoals Malherbe ook geen acht seizoenen in een en dezelfde serie kan spelen, zo kan ze ook geen drie uur geconcentreerd zijn op haar favoriete televisiefragmenten.

Lekker eten

Het laatste uur Zomergasten bloedde dan ook dood waardoor de analyses van veel fragmenten voortijdig strandden in puberale meligheid. Aangezien dit ook leek over te slaan op Brandt Corstius, die de laatste paar fragmenten er als een geautomatiseerde jukebox doorheen duwde, kwam er een voortijdig einde aan deze Zomergasten-aflevering die veel in zich had voor geslaagde zomeravondtelevisie: lekker eten, goede wijn, gemoedelijkheid maar altijd met voldoende bezieling en gepaste verdieping.

Gelukkig kunt u op de Zomergasten-website nog eens uitgebreid nalezen hoe dat precies moet, zo'n mee-eter uitknijpen.