Gaat Oranjes jacht op goud dan echt slagen? Over een week weten we het. In het kielzog van de wereldkampioen tekenen zich nu al meerdere winnaars af. Door Paul de Lange

Elk WK winnen er meer partijen dan alleen het zegevierende land. Op tv-gebied is het wereldkampioenschap een vierjaarlijks hoofdpodium. Nieuwe snufjes worden gelanceerd, carrières beleven een definitieve doorbraak of belanden in een onstuitbare stroomversnelling.

Zonder het WK van 1998 hadden Barend & Van Dorp erna nooit een dagelijkse talkshow gekregen, om maar eens wat te noemen. Wie dreigen de winnaars te worden van het WK 2010? Een tussenstand.

Henry Schut:
Hardst aanstormend NOS-talent. Was voor het WK al zelden op een fout te betrappen, maar zet die lijn ondanks de druk van veel kijkers onverstoord door. Niet uit de tent te lokken, zelfs niet door meester-uit-de-tent-lokker Hugo Borst.

Slow motion-liefhebbers:
Opspattende zweetdruppels van een koppend kaal hoofd. Opluchting op gezichten van spier tot spier ontleed. De herhalingen in Zuid-Afrika – met recht slow motions - zijn prachtig om te zien. Alleen jammer dat ze zonodig de wedstrijden moeten onderbreken.

Jan van Halst:
Oud-voetballer Regi Blinker begreep ineens hoe voetbal in elkaar steekt toen Jan van Halst het uitlegde. Dat zegt genoeg - en niet alleen over Regi Blinker. Eén vraag blijft ongeanalyseerd achter: als Van Halst het echt zo goed kan uitleggen, waarom is hij dan geen toptrainer?

VI Oranje:
Om uit het arsenaal sneren van Johan Derksen richting Jack van Gelder te putten: je hoeft niet naar Zuid-Afrika te reizen om een nabeschouwend amusementsprogramma te maken. Waarvan akte. Je kunt er zelfs, gewoon vanuit Den Haag, drie uur per dag mee vullen.

Liefhebbers van retro-voetbal:
Bij gebrek aan eredivisievoetbal vertoont Eredivisie Live stokoude interlands. Om de één of andere reden het liefst van het miserabele WK uit 1990. Shockerende vaststelling: de meest bloedeloze 0-0 ooit (tegen Engeland) doet qua kijkspel eigenlijk niet veel onder voor een wedstrijd als Nederland-Japan.

Franse scenarioschrijvers:
Die hoeven de komende jaren niet om inspiratie verlegen te zitten. De verwikkelingen binnen de Franse equipe tijdens dit WK bieden - nog los van een langlopende comedyserie - genoeg stof voor een geheel nieuwe invulling van filmtriologie Trois Couleurs: Bleu, Blanc, Rouge.

Camera's:
De FIFA opent haar fossiele schelp om elektronische hulpmiddelen toe te laten. Eindelijk dus een chip in de bal of magneetvelden rondom de kalklijnen? Niets van dat al, laat de wereldvoetbalbond alvast doorschemeren. Men wil hoogstens een oogje op de doellijn houden. Via een uitvinding die al sinds halverwege vorige eeuw bestaat: de tv-camera.

WK Voetbal, t/m zondag 11 juli, Ned 1