Een vrouwelijke tegenhanger van zakenprogramma Business Class, kan dat slagen? All Women On Top probeert het tenminste. Met een verrassende presentatrice, op een nog verrassender zender. Door Paul de Lange.

Hoewel zelden succesvol, blijven ze maar opduiken: tv-programma's voor en door vrouwen. Eerder sneuvelden halfslachtige pogingen als Vrouw & Paard en De Tafel van 5.

Momenteel probeert de EO het met Eva. En ook RTL7 doet een poging de vrouwelijke kijker voor zich te winnen, via een talkshow vol succesvolle carrièrevrouwen.

Huh, wacht even, RTL7? Dat is toch de mannenzender bij uitstek? Met programma's boordevol gelul over voetbal, Canadese houthakkers en Alaska doorkruisende iceroadtruckers? Inderdaad.

Maar tussen al dat masculiene geweld is er sinds vorige week ineens All Women On Top. Een ochtendprogramma voor 'de actieve, kosmopolitische' vrouw, zo meldt het persbericht.

Geen idee wie of wat dat precies is, maar blijkbaar behoort Lousewies van der Laan tot dit type. Zij mag het programma in elk geval presenteren.

Comeback

Haar debuut betekent tevens haar comeback op tv. Sinds Lousewies vier jaar geleden de slag om het D66-lijsttrekkerschap van Alexander Pechtold verloor, verdween ze uit beeld. Nu interviewt ze vrouwen die de mannen die op hun pad kwamen wel wisten te verslaan.

Het levert even korte als kritiekloze interviews op. Bijvoorbeeld met Edith Schippers, prominent VVD-politica. Net als het gesprek een beetje de aftastfase voorbij lijkt, zegt Lousewies plots: “Tot slot, heb jij nog een advies voor de ondernemende vrouw die een eigen bedrijf wil opzetten?” Edith: “Gewoon doen!” Lousewies: “Helemaal goed!”

En klaar alweer. Want in een half uurtje All Women On Top kan er niet alleen maar plaats zijn voor interviews. Ook de actieve, kosmopolitische vrouw moet zich ontspannen. Dus naast business volop aandacht voor lifestyle, travel, en food&drinks. Waardoor het programma is volgepropt met vluchtige mini-reportages.

Afschepen

Voor Lousewies blijft er weinig over. In de half uur die haar programma duurt, mag ze drie interviews van pakweg vier minuten doen. Waarvan deze ochtend nog twee met een man ook. Nee, het is duidelijk: Lousewies heeft zich laten afschepen. Wat dat betreft had ze net zo goed lijsttrekker van D66 kunnen blijven.

Blijft de vraag of een tv-programma over succesvolle vrouwen nu echt nodig is? Toch wel, zo toont het erna volgende Business Class genadeloos aan. Natuurlijk, ook bij Harry Mens zijn ongetwijfeld met enige regelmaat succesvolle vrouwen te gast.

Niet afgelopen zondag. De enige vrouw die volop in beeld kwam, was de koffiedame.

All women on top, zondag 10.25 uur, RTL7