Een ouderwetse prijzenregen tijdens ouderwets zaterdagavondamusement. Lotto's Onvergetelijke Zaterdag probeert nostalgie te ademen. Dat luistert nauw. Door Paul de Lange

Tv's, koel-vries-combinaties en auto's. Bij Lotto's Onvergetelijke Zaterdag geen gekke prijzen, maar gewoon oude, vertrouwde consumptiegoederen. Zo hoort het ook het bij een spelshow die het zaterdagavondgevoel wil terugbrengen.

Laat die term ergens vallen en mensen tussen de dertig en vijftig beginnen ongevraagd over de tijd dat ze als kind in pyjama voor de buis zaten.

Na het wekelijkse bad, de haartjes gekamd, bakje chips en glaasje prik bij de hand. En dan tot bedtijd kijken naar groots opgezette spelshows gepresenteerd door Mies Bouwman, Ted de Braak of Willem Ruis.

Grote droom

Carlo Boszhard moet in de jaren zeventig één van die jongetjes geweest zijn. Hoeveel lof de presentator ook krijgt toegezwaaid voor Alive&Cooking of de Tv-Kantine, tot nu toe liet de presentator in interviews zelden na te melden wat zijn grote droom was: de ouderwetse zaterdagavondshow terug op de buis brengen.

Als iemand het kan, is hij het, zo blijkt in Lotto's Onvergetelijke Zaterdag. Met al zijn tv-ervaring is Boszhard helemaal op zijn gemak tussen publiek en prijzen. Een ondeugend vraagje aan een kandidaat hier, even dollen met iemand uit het publiek daar. Losjes als Willem Ruis in zijn betere dagen.

Sympathie

Toch wil dat ouderwetse zaterdagavondgevoel maar niet lekker doorkomen. Er mist iets, maar wat? Misschien is het de mogelijkheid om mee te leven. Er wordt even hard met kandidaten als met prijzen gesmeten. Geen moment krijg je als kijker de kans sympathie voor (of een hekel aan) gasten te ontwikkelen.

Daarbij: er staat niets op het spel. Kandidaten kunnen niet ouderwets 'door voor de koelkast', met het risico hun 13-delige tuinset kwijt te raken. Ze lopen hoogstens een prijs mis, maar dan winnen ze wel weer iets anders.

Daardoor lijkt Lotto's Onvergetelijke Zaterdag eerder een Prijzenslag tot de macht vier dan de opvolger van De Willem Ruis Lotto Show.

Caviabak

Wat in elk geval ontbreekt is een spel met eeuwigheidswaarde. De show mist het equivalent van de caviabak, het stokkenspel of de lopende band - waardoor respectievelijk de Wie-Kent-Kwis, de Tedshow en Een Van De Acht nog steeds collectief worden herinnerd.

Hoewel iets memorabels zelfs in een nog ludiekere sfeer kan liggen. Bij de Willem Ruis Lottoshow kregen verliezende kandidaten een afvalemmer met de beeltenis van de presentator mee naar huis. Het zou me niet verbazen als Carlo Boszhard thuis zo'n prul heeft staan; sommige mensen zijn er tv-gek genoeg voor.

En ik kan het weten: dit jongetje-in-pyjama-van-toen is nu de schaamteloze bezitter van zo'n afvalemmer.

Lotto's onvergetelijke zaterdag, RTL 4, 20.00 uur.