Koffietijd is terug. Presentatieduo en tune mogen dan vernieuwd zijn, vraag blijft natuurlijk: helpt het je nog steeds de dag door? Door Paul de Lange.

Kamervragen bleven nog net uit, maar de nationale discussie was er niet minder om. Kan het nieuwe Koffietijd in de buurt van het oude Koffietijd komen zonder die nostalgische begintune?

Koffietijd-puristen zullen het ongetwijfeld anders zien, maar eigenlijk verandert er met de nieuwe tune niet zoveel.

'Lekker' en 'gezellig' blijven de sleutelwoorden, en de boodschap komt op hetzelfde neer: Koffietijd is 's ochtends een 'momentje voor jezelf'. Een momentje van een uur lang weliswaar, maar ach, waarom ook niet?

Koffietijd 2.0

Een uurtje slow televisie overdag is misschien nog niet zo'n gek idee binnen het vaak zo hijgerige tv-aanbod. En aangezien thuiskomprogramma's aan het einde van de middag al jaren floppen, kan een zender zich wellicht beter richten op kijkers die hun huis nog niet eens hebben verlaten. Voilà Koffietijd 2.0.

Nieuwe brandhaard van gezelligheid werd de villa van De Gouden Kooi. Het huis dus waar Terror Jaap met ijzeren regelmaat de boel onderkotste. Maar daar merk je niks meer van na een grondige restyling. Laat dat maar aan makers van Koffietijd over.

Loretta Schrijver

Ook aan het presentatieduo ligt het niet. Bij Loretta Schrijver is het inmiddels lastig voor te stellen dat ze jarenlang het RTL Nieuws heeft gepresenteerd. En dat mag een compliment heten als je dagelijks Koffietijd doet. Gewapend met een aanstekelijke giechel en een flinke dosis zelfrelativering kan haar een uur lang niets overkomen.

Zo bekeken moet Quinty-'ik ben geen voetbalvrouw'-Trustfull nog wat live vlieguren maken. Maar ook zij bekwaamt zich al aardig in het stellen van de heerlijk nietszeggende vragen waar Koffietijd patent op hoort te hebben ('Speelt eten een belangrijke rol in je leven?'). Aan hen zijn de twee kapitale fouten die het nieuw Koffietijd maakt dan ook niet te wijten.

Opgewekte Gaston

Fout één: een volledig gebrek aan besef dat het nog maar tien uur 's ochtends is. De kookgeuren die je huiskamer binnenwalmen zijn al wat lastig te rijmen met de koffie waar het tenslotte om draait. Maar dat die akelig opgewekte Gaston zo vroeg met prijzen loopt te smijten is ronduit ochtendhumeuropwekkend.

Fout twee: het nieuwe Koffietijd is puur op vrouwen gericht. Een domme keuze. De charme van Koffietijd was nu juist dat iedereen die om wat voor reden dan ook 's ochtend niets beters te doen had, zich welkom voelde. Sterker, de bonte mix van huisvrouwen en -mannen, studenten, werklozen en bejaarden gaf het programma de cultstatus waar het zo lang op kon drijven.

Koffiebruin gezicht

En los van die tune: Koffietijd zou eigenlijk geen Koffietijd mogen heten zonder de sluike lokken van Mireille en het koffiebruine gezicht van Hans. Koffietijd kijkend dwalen de gedachten meer dan eens af naar het duo van weleer. Wat zal Hans en Mireille tegenwoordig helpen de dag door te komen?

Koffietijd, RTL 4, werkdagelijks om 10.00 uur