Als we nou eens seks vervangen door liefde, dan is vast iedereen gelukkig, toch? Hoe doorgrondelijk de wegen van de EO ook mogen zijn; ze gaan wel terug naar af. Door Paul de Lange.

Als het bij de EO rommelt, dan rommelt het goed. Is net die Arie Boomsma met zijn vunzige seksprogramma's vertrokken, mag opperhomo Gordon voor de omroep op zoek naar God.

Een deel van de achterban blijft maar morren.

De initiatiefnemers van ikbidenblijflid.nl willen af van al die controversiële programma's over seks en homo's.

Voor buitenstaanders, lees: de enige EO-programma's die nog weleens iets willen voorstellen. Wat houd je over als je daar de controverse uithaalt?

Iets als 40 Dagen Zonder Jou dus. Vorig seizoen heette dat nog 40 Dagen Zonder Seks. Dan kwam Arie Boomsma bij losgeslagen pubers seksboekjes en -speeltjes weghalen. Kijken hoe lang ze het zonder 'hand- en blowjobs' uithielden.

Uitgebluste stellen

Dit seizoen is het idee dat uitgebluste stellen veertig dagen uit elkaar gaan wonen. Aan het einde van de rit hebben ze dan hopelijk weer frisse zin om samen verder te gaan. Voor alles is daarmee de comeback van het vleesgeworden EO-stel een feit. Kent u ze nog?

Van die koppels die elkaar al sinds hun tienerjaren kennen, een tijdje alles hebben gedaan wat God heeft verboden, om vervolgens diezelfde God op hun pad te vinden. In het wild kom je ze nooit tegen, maar EO-redacties moeten er kaartenbakken vol van hebben.

40 Dagen Zonder Jou haalde in de eerste afleveringen meteen maar de meest deprimerende gevallen van stal. Het stel in aflevering 1 blaakte al niet echt van levenslust. Maar afgelopen dinsdag moet werkelijk het meest meelijwekkende koppel uit de geschiedenis van de Nederlandse tv te zien zijn geweest.

Hun verhaal is nauwelijks samen te vatten. Tegen beter weten in een poging: Anna en Johan zijn al vanaf hun puberteit samen en hebben drie kinderen. Sinds anderhalf jaar zit hun relatie in het slop. Reden: Anna heeft Johan betrapt terwijl hij 'op de computer naar andere blote vrouwen keek.'

Om weer met zichzelf in het reine te komen, gaat Johan een tijdje elders wonen. Vrienden of hobby's heeft hij niet, zo wordt de kijker verteld. Dus traint Johan in een bejaardenhuis zijn sociale vaardigheden. Met succes: een bejaarde dame flirt openlijk met hem.

Dialectendorp

Anna ziet dat op video. Ze fleurt dusdanig op van deze onbekende kant van Johan dat ze terugkomt op haar besluit om hem voorgoed de deur te wijzen. Dag 1 klonk het nog 'ons huuwlijk loit in puun, Johan' (plaats van handeling is nog een dialectendorp ook), ergens rond dag 38 zit het weer helemaal snor.

De komende weken kunnen we ongetwijfeld meer van dit soort ouderwetse EO-mirakels beleven. Dat krijg je ervan als je achterban voor je programma's blijft bidden.

40 Dagen Zonder Jou, EO, dinsdag 21.10 uur, Ned 3

Aflevering met Anna en Johan terugkijken