Een nieuw programma in het, altijd leuke, ruziënde buren-genre: Bonje Met De Buren. Natasja Froger en John Williams lossen burenruzies op. Waarom toch? Door Paul de Lange.

Ruziënde buren, hele tv-carrières zijn erop gebouwd. Waar zou De Rijdende Rechter zijn zonder? Ook Frans Bromet teert er al decennia op.

En terecht, want zijn Buren was een ongeëvenaard prachtprogramma.

Nog staat mij het beeld bij van zo'n enorme hond die bijna over een schutting heen springt.

Dan heb je ook wel meteen de twee ideale ingrediënten voor een succesvolle burenruzie te pakken: te grote huisdieren en een schutting waar iets mee is.

Gratis drama

RTL wil in Bonje Met De Buren meeëten uit de ruif van het gratis drama dat de betere burenruzie biedt. In alle buurten komt er wel eentje voor, meldt de voice over opgetogen. Maar op de één of andere manier toch net iets vaker in die o zo gezellige achteraf volksbuurten. Afgelopen donderdag in elk geval wel.

De ruzie was er één uit de categorie: kattenvrouwtje zorgt voor overlast. De vijftien katten en nog een optocht aan kleinere huisdieren produceren een penetrante stank. Goed begin. Minpuntje: de klagende buurvrouw woont erboven.

Boven elkaar wonende buren zijn een lastige in het ruziënde buren-genre. Visueel mis je dan toch het beeld van tegenover elkaar staande kemphanen die elkaar elk moment in de haren kunnen vliegen. Gelukkig stond daar een agressief uitgevallen vriend van het kattenvrouwtje tegenover.

Onberekenbare types

Explosieve en onberekenbare types op de achtergrond zorgen altijd voor extra spanning. De vriend van het kattenvrouwtje had de bovenbuurvrouw vlak voor Kerst nog per briefkaart (aan je buurvrouw, briljant) de kanker gewenst.

Tot logische ontzetting van bemiddelaars Natasja Froger en John Williams. Die vervolgens alles in het werk stellen om de boel te sussen. Tot een kattenfluisteraar aan toe. Zij vertelt het kattenvrouwtje welke van haar beesten wel en niet weg zeggen te willen. Met de vertrekkende beesten is de angel uit het conflict. Zonde.

Waar komt toch die huidige drang van tv-programma's vandaan om alles maar te willen oplossen? Voorheen kregen tv-makers nog weleens het verwijt conflicten uit te lokken. Tegenwoordig slaan ze volledig door naar de andere kant.

Oorlogsjournaals

Zodra de pais en vree getekend zijn, valt er in Bonje Met De Buren niets meer te beleven. De elkaar de kanker wensende buren komen gezellig bij elkaar eten. En dan? Opgeloste burenruzies zijn als oorlogsjournaals uit vredesgebied.

De vooruitblik voor volgende week belooft een klassiek generatieconflict. Kort-door-de-bocht- indruk: jong en wild uitgaanstype maakt te veel lawaai volgens buurvrouw, type jaloerse ouwe vrijster. Dat klinkt aangenaam onoplosbaar.

Bonje Met De Buren, RTL4, donderdag, 20.30 uur.