Vier vaders die zichzelf compleet afbeulen. Om na een misgelopen prijs ook nog “sorry” tegen hun kind te zeggen. Welkom in de bizarre wereld van Mijn Vader Is De Beste. Door Paul de Lange.

Voorspelling: nog één, hooguit twee Olympische Spelen en dat hele schaatsen is passé. Goed, de sport trekt moeiteloos vijf miljoen kijkers.

Maar wie de jeugd bezig ziet in Mijn Vader Is De Beste weet dat dingen die fysieke inspanning vereisen simpelweg geen toekomst hebben.

Wat een verwende kutkoters zijn daarin te zien, zeg. Mijn Vader Is De Beste heet een familiespelshow te zijn. Het komt erop neer dat de kinderen af en toe eens op een knop drukken, of een paar letters in een volgorde zetten.

Kanonskogels

Terwijl hun vaders zich moeten afbeulen door in bakken water te springen, tegen hellingen op te rennen, of afgevuurde kanonskogels van een andere papa met hun toque op te vangen.

En hun kroost maar krijsen: “Schiet op papa, je ligt achter papa.” Want de kinders ontdekken vrij snel dat hun vader verre van de beste is. Papa is hoogstens de minst slechte van vier kalende, dikbuikige veertigers met de gemiddelde conditie van een bloempot.

Yolanthe

Door het laatste restje testosteron uit zichzelf te persen hopen ze nog enige indruk te maken op showhost Yolanthe Cabau van Kasbergen (die blijkbaar regelmatig door de TROS wordt ingevlogen om zo nog wat eigen gold te diggen). Hoop in vaders ogen: ze valt op kalende mannen, toch?

Maar zelfs op dat gebied worden de vaders door hun zonen gepasseerd. Een jochie van 12 verklaart doodleuk dat het moment waarop Yolanthe hem eventjes vastpakte zijn hoogtepunt was. Daar heb je dan als vader je de godganse dag een hartinfarct voor geriskeerd.

Minder veeleisend

De deelnemende dochters zijn geen greintje minder veeleisend. Voor de mp3-speler die winnende vaders in de wacht slepen doen ze het niet. Het gaat om die extra droomprijs naar keuze (van de kinderen, uiteraard). Dan moet hun vader wel met een honkbalknuppel een voorbijrollende meloen tot moes weten te slaan.

Vorige week koos het meisje van de beste papa een professionele fotoshoot. Gezien haar postuur kon dat in het gunstigste geval een plaatje voor een campagneposter tegen obesitas opleveren. De vader sloeg tot vijf keer toe moedwillig mis - uit pure liefde.

Haar reactie? Denk Sven Kramer jegens Gerard Kemkers, seconden na de tien kilometer.

Mijn Vader Is De Beste, TROS, Ned 3, zaterdag 19.00 uur