Hoe doet Rob Trip het? Een grote ramp in zijn eerste week leidde al snel de aandacht af van die vraag. Wat is na een maand de balans? Door Paul de Lange

Dat noemen we nog eens in het diepe gooien. Precies twee avonden kreeg Rob Trip de tijd om warm te draaien als nieuwe anchorman van het 8 Uur Journaal. Bij zijn derde presentatiebeurt mocht hij meteen de grootste internationale ramp in jaren brengen.

Misschien maar beter ook. Daarmee verplaatste de aandacht zich direct van de nieuwe nieuwslezer naar het nieuws zelf. En nieuws overbrengen lukt nou eenmaal het beste als de nieuwslezer niet te veel de aandacht afleidt of opeist.

In dat opzicht slaagde Trip met glans voor zijn onverwachte spoedexamen. Nu het binnenlandse neuzelnieuws (schaars strooizout leest toch net iets anders voor dan duizenden doden) weer ouderwets de overhand heeft: hoe doet Trip het? Heeft hij na een maand zijn draai inmiddels gevonden?

Triploze week

Dat is nog niet zo eenvoudig te zeggen. Al was het maar omdat het verre van vanzelfsprekend blijkt om Trip in actie zien. Sinds zijn aantreden heeft hij om en nabij een dozijn Journaals gepresenteerd. Een Triploze week is geen uitzondering.

Bijzonder zal dat niet zijn, maar bij een nieuwe presentator valt zoiets ineens op. Geen idee eigenlijk of Philip Freriks ook weleens tussendoor een weekje liet lopen.

Vergeleken met Freriks is Trip in elk geval een verademing, in de meest letterlijke zin. Wat een rust. Wat een ogenschijnlijk gemak. Trip verstaat de kunst om nog tijdens het uitspreken van een zin te bepalen waar hij de klemtonen gaat leggen, zo lijkt het.

Dat alles met de nodige flair, maar zonder dat het omslaat in de bravoure waar Freriks patent op had. Trips stijl is degelijk zonder droog te worden. Cool, calm, collected. Aan deze flegmatieke nieuwslezer kunnen we met een gerust hart het oplezen van het einde van de wereld overlaten.

Uitleggen

Of dreigt die bedachtzaamheid op momenten juist door te slaan? Want wellicht is het omdat Trip net een historische documentaireeks over de oorlog heeft gedraaid, maar zijn presentatie zit soms tegen het documentaire-achtige aan. Alsof hij het nieuws al gelijk bij het oplezen ervan wil uitleggen, of in een groter geheel gieten.

Des te verwonderlijker dat het 8 Uur Journaal nog steeds in hetzelfde tijdsbestek past. Zoveel rust uitstralen, en de klus toch in dezelfde tijd klaren, dat is knap. Het achterwege laten van franje (wankele bruggetjes naar het weer en anderszins) wil daarbij natuurlijk wel helpen. Dankzij Rob Trip is het nieuws functioneel naakter geworden.

NOS Journaal, dagelijks 20.00 uur, Nederland 1