Het gruwelijkste programma op de Nederlandse tv komt uit Groot-Brittannië. Gênante Lijven overschrijdt elke denkbare grens. Bij voorkeur fysieke. Door Paul de Lange.

Een tv-programma over mensen die zich voor hun lichaam schamen. Om datzelfde lichaam vervolgens doodleuk naakt op tv te vertonen.

Voor logica hoef je op de late zondagavond niet bij RTL5 te zijn, wanneer het Gênante Lijven uitzendt.

Dit Britse programma (aangekocht van Channel 4) is weinig minder dan een mysterie.

Het krijgt nog niet het miniemste plekje op de RTL-website, je kunt het niet terugkijken, en de ondertiteling kan rustig een kwartier lang wegvallen. Dat laatste is soms maar beter ook.

Zwemmerseczeem

Want de beelden zijn van zichzelf al expliciet genoeg. Het team van artsen krijgt zo'n beetje alle denkbare aandoeningen te verwerken, van zwemmerseczeem tot joekels van moedervlekken op de tong. Maar het liefst nemen de makers afwijkingen in de schaamstreek onder de loep.

Zoals die van Mark. Zijn zaadlozingen komen niet naar buiten. Of zoals de voice-over beeldend banaal verwoordt: “Hij kan schieten wat hij wil, maar er komt niets uit zijn loop.”

Om te kijken wat er precies aan de hand is, ondergaat Mark een rectale echo. “En dat is geen pretje”, meldt de immer onverstoord voortbabbelende voice-over.

Naïef

Voor Mark, denk je dan nog. Om een paar later seconden laten te moeten vaststellen dat een rectale echo ook voor de kijker bepaald geen pretje is. Gewapend met deze waarschuwing moet op tijd wegkijken in het vervolg toch geen probleem zijn? Alweer naïef gedacht.

Na de nuchtere mededeling dat bij een Britse dame “de endeldarm door de vaginawand heen komt” krijg je twee seconden om je op dat beeld voor te bereiden. Het resultaat is funest voor iedereen die nog plannen had om later op de avond orale seks te genieten. Of überhaupt ooit.

Toch kijken er een half miljoen Nederlanders naar. Daarmee lijkt Gênante Lijven het tv-equivalent van een bloederig ongeluk op de snelweg: te gruwelijk om te aanschouwen, maar op de een of andere manier toch een file aan kijkers trekkend.

Nobel

Het ergens nog nobel te noemen doel van het programma (blijf niet rondlopen met een een gênante aandoening) verdrinkt niettemin in de sensatiesaus waarmee het wordt overgoten. Al maakt het wel in één klap duidelijk dat de Britten hun preutse imago definitief hebben afgeschud – en dat ze ons in kuisheid links zijn gepasseerd.

Resteert de vraag waarom deze erogene horror niet bij de grens wordt tegengehouden. Waar is Joop Atsma als je hem een keer echt nodig hebt?

RTL 5: Gênante lijven. Zondag, 22.30 uur