In je eigen regio Expeditie Robinsonnetje spelen. Een absurd idee? Zeker. Met een briljant randje. Door Paul de Lange.

Moeder aller survivalprogramma's Expeditie Robinson beëindigde vorige week de eerste editie zonder oervader Ernst-Paul Hasselbach.

Dat de serie daarmee zijn tragische dood overleeft past gek genoeg geheel in de geest van het programma. Survival must go on.

Groot voorbeeld doet klein volgen. Wie nog een tijdje vermaakt wil worden door strijdende survivallers kan dichter bij huis terecht. Nagenoeg in de eigen achtertuin.

RTV Noord-Holland

Op Safari In Noord-Holland wordt, weinig verrassend, alleen door het regionale RTV Noord-Holland uitgezonden. Maar het zou me niet verbazen als andere regionale omroepen binnenkort met een eigen variant zullen komen. Het concept is er even absurd als briljant genoeg voor.

Waar Expeditie Robinson zich gewoontegetrouw afspeelt op een onbewoond eiland, vormen hier Noord-Hollandse natuurgebieden de setting. De strijd gaat niet tussen kamp-noord en kamp-zuid, of mannen en vrouwen, maar tussen stedelingen en dorpelingen.

De verliezers van een proef (zoals: zo snel mogelijk een Texelse tuinwal bouwen) zijn behoorlijk de pisang. Zij moeten de nacht onder slechts een dekzeiltje doorbrengen in de wilde Noord-Hollandse natuur (lees: tussen de koeien). En moeten bovendien die dag overleven van wat die Noord-Hollandse natuur te bieden heeft.

Oesters

Gelukkig is dat aanbod niet gering, weet survival-expert Ariën. Hij staat de deelnemers bij op hun overlevingstocht. Appels, oesters, zeekraal, zoet- én zoutwatervissen, wat heeft de Noord-Hollandse natuur eigenlijk niet te bieden? Hazelnoten zelfs, want die mogen - verklaart Ariën doodserieus - 'in een hazelnotensoep natuurlijk niet ontbreken.'

De strijd lijkt in een beslissende fase aanbeland. De laatste aflevering verloren de stedelingen een roeibootrace op de Amsterdamse Gaasperplas. Op eigen terrein verslagen dus. Waardoor ze ook nog eens een mand vol 'stadsvoedsel' (hamburgers en cola) misliepen. Hoe overleven de stedelingen deze klap?

Absurd

Het absurde aan Op Safari In Noord-Holland is dat het survival-element van Expeditie Robinson wordt verplaatst naar je eigen regio. Als er nou één plek ter wereld is waar je nooit zal hoeven overleven in de buitenlucht, dan is het in de buurt van je eigen huis. Survivallen in je achtertuin is zoiets als fietsen in je huiskamer. Uiterst ongemakkelijk en je hebt er geen hol aan.

Het briljante aan Op Safari In Noord-Holland is dat je vertrouwd landschap opeens door een exotische Expeditie Robinson-bril gaat bekijken. Daardoor straalt er zo heel af en toe een glimp van de grote broer op het regionale programma af. Hasselbach hoeft zich ternauwernood niet om te draaien in zijn graf.

Op Safari In Noord-Holland, vrijdag 19.00 uur, RTV Noord-Holland
Afleveringen bekijken kan op de website.