Het was de meest veelbelovende transfer van 2009: Arie Boomsma ging van EO naar KRO. Vorige week werd bekend dat hij Goedemorgen Nederland gaat doen. Alweer een talkshow. Kan dat niet wat spannender? Door Paul de Lange.

Om alvast even vooruit te lopen op de onvermijdelijke jaarlijstjes van straks: als 2009 iemands jaar was, dan was het Aries jaar.

Van voorjaar (schorsing vanwege blootreportage) tot najaar (transfer naar KRO) heeft Arie Boomsma de gemoederen in omroepland stevig beziggehouden.

Nu is dat wellicht niet eens zo'n enorme prestatie in het hedendaagse, van hype naar hype springende, Hilversum.

Maar de EO zover krijgen om een programma uit te zenden met seks in de titel, en er vervolgens bij die omroep alsnog uitgekickt worden, is dat natuurlijk wel.

Kikkers

Aries andere programma-ideeën moeten voor de EO als een kruiwagen vol kikkers geweest zijn. De paar die eruit sprongen, klonken veelbelovend. Arie wilde een cabaretesk programma over Jezus maken (Loopt Een Man Over Het Water), Arie wilde weifelende jongeren helpen uit de kast te komen.

Misschien waren de verwachtingen omtrent zijn eerste KRO-programma, kortom, wat hooggespannen. Maar vooralsnog valt In De Schaduw Van Het Nieuws niet mee. De talkshow wil dilemma's uitdiepen die achter het nieuws schuilgaan. Tsja, welke talkshow wil dat niet?

Urk

Afgelopen zaterdag ging het over de tienermoord in Urk. De aangewezen personen om daar iets over te melden, tieners uit Urk, kregen één minuutje het woord.

De twee jongens deden netjes wat meneer pastoor ze had opgedragen: de pastorale hulp roemen.

Arie wrikte wat ('word je niet boos op God als zoiets gebeurt?'), maar de gemeenschap hield de gelederen gesloten. Daar zit je dan, als verse talkshowhost.

Tekortkoming

Niet dat Boomsma in die rol talentloos is. Hij komt oprecht geïnteresseerd over, houdt orde en laat mensen uitpraten. Een hele prestatie voor een beginnend gespreksleider. Maar tegelijkertijd een tekortkoming. Want de aanwezigen berijden onbelemmerd hun stokpaardjes. Waardoor het geheel, hoe ordentelijk ook, alle kanten op zwabbert.

Vraag is of de gekozen dilemma's Arie de weg gaan wijzen. Vorige week luidde het dilemma 'Vechten of vluchten', over zinloos geweld. Volgende week: 'Hiv: vertellen of verzwijgen. Ga je ergens anders eten als je weet dat de kok hiv heeft?' Spannende onderwerpen - in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Gestopte topsporter

Los daarvan klopt het gewoon niet om Arie ruim een half uur alleen maar achter een tafel te zien zitten. In die situatie oogt hij als een te vroeg gestopte topsporter, wiens energieke lijf meer moet willen.

Kom op Arie, terug de wei in. Wijs rondneukende tieners terecht. Trek twijfelaars uit de kast. Loop over water. Een tweede Cees Grimbergen of Andries Knevel worden kan altijd nog. Wat jij kan, kunnen zij niet. En dan gaat het niet alleen om fotoreportages met ontblote torso´s.

In De Schaduw Van Het Nieuws, zaterdag 21.10 uur, Ned 2, KRO.