De AVRO en medische programma's zijn al sinds mensenheugnis twee handen op één buik. Maar wat moet je als kijker hartje herfst met de perikelen van een vakantiedokter? Door Paul de Lange.

Er is iets eigenaardigs aan de hand dit winterseizoen.

Hoewel we inmiddels diep in november zitten, blijven er maar mensen over het beeldscherm rondhobbelen gehuld in zwemkledij. De zon lijkt niet van de buis te branden.

Weliswaar is Ursul de Geer alweer even klaar met zijn, verrassend geslaagde, reprise van 't Is Hier Fantastisch.

Maar er gaat bijvoorbeeld geen week voorbij zonder dat de ontblote bovenlijven van Jan Smit en z'n eindeloze rij Volendamse vrienden het beeldscherm vullen.

Nu kwamen de Volendammers vorig jaar ook al volop in beeld - en eigenlijk doen ze het godganse jaar niet anders (wat dat betreft zou, geachte TROS, één Volendamloos kwartaal per tv-seizoen toch niet te veel gevraagd zijn?). Gelukkig is er ook nog nieuws onder de zon.

Portugal

Sinds september verslaat de AVRO de zomeravonturen van een Nederlandse huisarts in Portugal. Een vervreemdende kijkervaring. Vakantiedokter Heino Folmer heeft zich na vijf jaar Algarve dusdanig aan het Portugese leven aangepast dat hij in de verste verte niet meer lijkt op een Hollandse huisarts.

Gekleed in korte broek en de fleurigste vakantiebloesjes rijdt hij fluitend zijn visites. Met zijn olijke kale hoofd doet hij meer denken aan een geëmigreerde broer van Albert Heijn-reclameman Harry Piekema dan aan een arts. Nee, deze vakantiedokter is geen gewone dokter.

Geslachtsziekten

Bij een vakantiedokter verwacht je dan ook iets speciaals. Jongelui die druipend van de geslachtsziekten de praktijk binnenstrompelen. Kwalijke gevolgen van knokpartijen om het mooiste meisje van de dansvloer. Gestreste zakenmannen met een Willem Ruis-syndroom.

Helaas, niets van dat al. Het is vooral kruimelwerk wat op dokter Heino wacht. Glassplinters in voeten, veel ontstoken oren en vooral heel veel diarree.

De grootste angst van de jongeren? Dat ze ergens een antibiotica-kuur voor krijgen, zodat ze rest van de vakantie niet meer kunnen zuipen. Met een sappig soa-verhaal wachten ze wel totdat ze weer naar hun eigen huisarts kunnen.

Ondanks die weinig spectaculaire kost is De Vakantiedokter aangenaam voortkabbelend kijkvoer. Het is toch net iets leuker om medische ongemakken te volgen onder de Portugese zon dan in de Hollandse regen.

Haring

Grappig zijn vooral de inkijkjes in het privé-leven van de dokter. Het jaarlijkse tuinfeest met haring, bitterballen, karaoke en te veel drank was ook dit jaar weer een succes. En dan staat dokter Heino maar een keer een ochtendje met een kegel in zijn praktijk.

Met een beetje mazzel zijn de zomerse avonturen zelfs verre van achterhaald. Volgende week breekt de Mexicaanse griep uit in het dorp. Medische strandtelevisie in november met actuele inhoud; reality-tv laat zich weer eens van zijn onvoorspelbaarste kant zien.

De Vakantiedokter, AVRO, Ned1, donderdag 19.30 uur