In DNA Onbekend laat Caroline Tensen voor families uitzoeken wie nou eigenlijk door wie is verwekt. Dat levert hoe dan ook sappige verhalen op - zelfs als de NCRV ze vertelt. Door Paul de Lange.

'Er waren maar twee mannen in mijn leven - in die week.' De Vlielandse Dieuwke moet de gedroomde eerste gast zijn van DNA Onbekend.

Want al snel wordt duidelijk dat er destijds wel meer mannen bereid waren om Dieuwke een duwke te geven. Wie is dus de vader van de 21-jarige Thialda?

Het nieuwe NCRV-programma wil uitsluitsel bieden aan in onzekerheid levende familieleden. Voor eens en altijd moet een dna-test duidelijk maken wiens genen met elkaar matchen.

Voorwaarde is wel dat alle betrokkenen de uitslag tegelijkertijd te horen krijgen - met de camera op hun gespannen gezichten gericht.

Bizar

Een vrij bizar gegeven voor een tv-programma. Zeker als dat van de NCRV komt. Want hoe christelijk is het om gezinnen te ontwrichten door buitenechtelijke vaders aan te wijzen?

Suspense levert het wel op. De onzekerheid van de deelnemers is echt en het moment van bekendmaking houdt je ook als kijker in de greep.

De aanloop daarnaartoe is dan weer vrij sappig. Soms zelfs tegen het onsmakelijke aan. Zo gaan we terug naar de plek van de vrijpartij waar Thialda wellicht het gevolg van is. Starend naar een kale plek in het gras meldt vermoedelijke vader Willem: “Ik herinner me nog goed hoe de nagels in mijn rug werden gezet.”

Schaapachtig

Thialde staat er schaapachtig lachend naast. Ben je op zoek naar je ware vader, leer je ongewild je moeder beter kennen.

Dat belooft wat voor de komende weken. Gezien het uitgangspunt van het programma kunnen er nog aardig wat flierefluiters, schuinsmarcheerders en volop in gezelligheid delende dames bij Caroline Tensen op de koffie komen. Kleurrijke karakters en geweldige verhaallijnen liggen voor het oprapen.

Des te teleurstellender is dan het tweede item van de uitzending. De 61-jarige Ton weet niet wie zijn vader is. Er zijn aanwijzingen dat het om een - jawel, daar is hij weer eens - Canadese soldaat gaat. Soortgelijke verhalen hebben we in Spoorloos en verwante programma's al honderden keren kunnen zien. Derk Bolt komt zijn bed niet meer uit voor een Canadese soldaat.

DNA Onbekend kan tot een spectaculair programma uitgroeien. Dan moet het wel verder gaan op het pad van verhaal 1. Uiteindelijk wordt het dan een soort quiz, en past het toch nog prima in de NCRV-traditie. Verzin maar eens een eigentijdsere versie van Zo Vader, Zo Zoon.

DNA Onbekend, NCRV, donderdag 20.30 uur, Ned 1