Een helikopter doet het altijd goed op televisie. Maar of zo'n ding helpt bij het saneren van noodlijdende Nederlandse bedrijven? Operatie Van Der Most meent van wel. Door Paul de Lange.

De zomer blijft een tijd van magere keuzes voor achterblijvende tv-kijkers. Kies je voor herhalingen van dingen die je hebt gemist?

Of voor nieuwe programma's - waar blijkbaar niet genoeg vertrouwen in is om ze tijdens beter bekeken maanden te starten?

Voor zover die er al zijn. De RVU en Max behoren tot de weinige publieke omroepen die in juli met iets echt nieuws komen.

De eerste vrucht van hun, ietwat merkwaardige, huwelijk heet Operatie Van Der Most. In dat programma komt Hennie van der Most noodlijdende bedrijven redden.

(Daar schijnt de zakenman om vermaard te zijn. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar dat kan heel goed aan mij liggen. Zo zegt elk jaar minimaal één van VPRO's Zomergasten me totaal niets).

Stadssauna

De eerste aflevering staat een stadssauna in Leeuwarden centraal. Het bedrijfje, gerund door een 70-jarige vader met twee zoons, loopt niet echt lekker. In het veelbelovende begin wordt al snel duidelijk waarom.

Zowel Van der Most als eigenaar Fred maken een rondgang door de sauna. De commentaren van de twee worden prachtige versneden. Precies de dingen waar Fred met trots op wijst, bestempelt Van der Most als 'ouwe troep.' Hier gaan pijnlijke ingrepen plaatsvinden, zoveel is duidelijk.

Spannende televisie

En inderdaad: Van der Most kickt Fred eruit en wijst zoon Gerdjan aan als zijn opvolger. Spannende televisie. Maar het vervolg is teleurstellend. Wat voor wonderen Van Der Most verder nou precies verricht, en welk effect die hebben, wordt niet duidelijk.

Loopt de tent na alle saneringen beter? Dat is toch het minste wat je als kijker wilt weten. Maar op de bedrijfsmatige kant van de zaak wordt niet ingezoomd. Ook het familiedrama stippen de makers slechts sporadisch aan. Een gemiste kans.

Ordinair

Vanaf het moment dat een stylist wordt opgetrommeld\ stevent Operatie Van Der Most af op een ordinair make over-programma. Komt de renovatie van de sauna op tijd af? Opeens moet alle spanning daar vandaan komen. Maar dat kunstje kennen we nu wel.

Om het geheel van enige grandeur te voorzien, reist Van der Most per helikopter. In combinatie met de leader (let op de verticale lijnen die het beeld opdelen) refereert dat duidelijk aan het legendarische Dallas.

Een verwijzing die vragen oproept. Eén van de redenen dat de sauna niet goed loopt, zijn de parkeerproblemen in de buurt. En dan komt de reddend bedrijfsadviseur aanzetten met een helikopter. Daar ga je met je Dallas.

Operatie Van Der Most, RVU/MAX, Nederland 2, vrijdag 21.20 uur.

Vanaf volgende week zal collega-freelancer Bert Brussen zes weken lang Zomergasten bespreken. Daarna keert de reguliere tv-column terug.