Koken op tv begon ooit met rubriekjes om middagprogramma´s mee te vullen. Tegenwoordig moeten kookprogramma's complete zomers opvullen. Het ontluisterende resultaat heet Ik Kom Bij Je Eten. Door Paul de Lange.

Niet alleen voor fijnproevers vormen kookprogramma's smakelijk kijkvoer.

Sommige van die programma's slagen er aardig in om een spanningsboog te creëren. Zo vormt Wie Is De Chef? dit seizoen een soort whodunit op culinair gebied.

De enige voorwaarde voor kookprogramma's leek lange tijd te zijn dat deelnemers de basisbeginselen van het koken moesten beheersen.

Of misschien zelfs dat niet eens. Maar dan moesten ze toch in elk geval de intentie hebben om iets eetbaars te serveren.

Favoriete recept

Ik Kom Bij Je Eten veegt die voorwaarde achteloos van tafel. RTL-presentatoren komen op bezoek bij BN'ers. Die koken hun eigen, favoriete recept. Voor zover je daar van kunt spreken.

Het recept van stylist Maik de Boer komt ongeveer hier op neer: koop kip, giet er kant-en-klare mosterdsaus overheen, stop het in de oven. Hoe lang, op hoeveel graden? Maik maakt het allemaal niets uit. Lekker lang gewoon. 'Hebben we lekker de tijd om te kletsen', lacht hij tegen presentatrice Irene Moors.

'Heb je mijn badkamer al gezien? Die is echt onwijs porno. Meid, ik heb nog wel een badpak voor je. Nee, echt.' Als toetje krijgen we Maik en Irene in een bubbelbad. Zo komen we de zomer wel door.

C1000

Ik Kom Bij Je Eten wordt mede mogelijk gemaakt door C1000. De supermarktketen wil zich profileren als barbecuespeciaalzaak. Probleem is alleen dat het vertoonde C1000-vlees er weinig smakelijk uitziet. Om niet te zeggen dat het zo'n beetje de verpakking uit zweet.

Niettemin laat barbecuespecialist Harm-Jan (volgens de website behoort hij tot de wereldtop) zich via tenenkrommende toneelstukjes van de kwaliteit overtuigen. Samen met Quinty Trustfull verblijdt hij vervolgens ongevraagd willekeurige Nederlanders met zijn onnavolgbare barcecuekunsten.

Alles bij elkaar is Ik Kom Bij Je Eten een ratjetoe van onsamenhangende itempjes en rubriekjes. Ratatouille-televisie die best gezellig oogt, maar waar geen touw aan vast te knopen valt.

Tuinprogramma's

Dat zou allemaal niet zo opvallend zijn als het bijvoorbeeld op de zaterdagmiddag zou zitten, tussen de camping- en tuinprogramma's. Maar het opmerkelijkste van alles is het tijdstip: maandag tot en met vrijdag om acht uur. Inderdaad, het ooit zo koninklijke GTST-tijdslot.

Dat gegeven bombardeert De Zomer Draait Door tot de grote verliezers. De prijs voor de minst geslaagde zomer-tv-vulling van 2009 gaat alsnog aan hun neus voorbij.

Ik Kom Bij Je Eten, RTL4, maandag t/m zondag, 20.00 uur.