Elke zondagavond presenteren Henny Huisman en Rick Brandsteder Bingo-TV. Nooit langs gezapt? Dat kan kloppen; het is alleen op internet te zien. En daar kan het misschien maar beter blijven ook. Door Paul de Lange.

Lotto- en bingoballen hebben een roemrijke tv-geschiedenis. Willem Ruis werd groot met de Willem Ruis Lotto Show.

En ook Mies Bouwman draaide haar hand niet om voor een spelletje bingo in Telebingo. Nationaal beleefde spektakels waren dat.

Hoe diep kan een spelshowtype afzakken? Kijk één minuut van Sponsor Bingo-TV en je hebt een beeld.

Dat kan alleen online, web only tv heet dat. Hoe hip zoiets ook moge klinken; het houdt vooral in dat mensen de show hoofdzakelijk van de oud-papier-bak kennen.

Bingoballenjasje

De loterij probeert spelers en kijkers te trekken via gratis folders, waarin Huisman in een clownesk bingoballenjasje te zien is. Een ludieke actie voor de PR-foto, denk je dan.

Niets is minder waar: dat jasje trekt Huisman daadwerkelijk aan. Elke uitzending weer. En als dat nou nog het enige was. Maar werkelijk alles aan Bingo-TV heeft de allure van een sportkantine die speciaal voor de jaarlijkse feestavond is versierd.

Roomboter

De prijzen (tot pakjes roomboter aan toe) staan klaar. Mensen zitten in hun zomerse kleren rond kleine tafeltjes, bingokaarten in de aanslag. Het enige dat nog in het plaatje ontbreekt zijn de bitterballen. Verder zou je bijna denken dat degene die foutief 'bingo' roept straks een liedje moet zingen.

Schuilt er kwaad in dat al? Absoluut niet. Er schijnt zelfs een deel naar het goede doel gaan. Punt is dat regelmatig de roep klinkt om meer respect voor oud-omroepcoryfeeën. Niet in de laatste plaats door Huisman zelf.

Misschien wel terecht: de man trok immers jaren een miljoenenpubliek.

Discussie

Maar door nu zijn diepste onderlaag aan geldingsdrang te ventileren, gooit Huisman zichzelf volstrekt te grabbel. Ooit was er discussie of deelnemers aan de Surpriseshow niet tegen zichzelf in bescherming moesten worden genomen. Inmiddels heeft die vraag zich naar presentatieniveau verplaatst.

Ron Brandsteder komt ook niet echt meer aan de bak, maar die houdt de eer aan zichzelf door buiten beeld te blijven. De bijdrage van zoon Rick aan Bingo-TV moet een soort alternatieve straf zijn. Misschien dat de organisatoren zo een tweede beschamend slagroom-incident willen voorkomen.

Lottoballenshows

Het enige dat nog herinnert aan de lottoballenshows van weleer is de futuristische ballenmachine. Was dat vroeger al een vernuftig staaltje techniek, tegenwoordig worden de ballen via een soort hete luchtstroom naar buiten gezogen.

Vanzelfsprekend gaat dat volautomatisch. Daaruit trokken de makers van lottoballen-tv decennia geleden al de les dat tv-loterijen ook zonder presentator prima lukken. Wat een wijze les was dat.

Bingo-TV, elke zondag om 20.00 uur op de site van de Sponsor Bingo Loterij.