Hoe laat je de financiële crisis doorklinken in een tv-programma, zonder dat kijkers massaal wegzappen? Dan regel je John Williams. Zijn harde aanpak van slappe echtgenoten blijkt een garantie voor een miljoen kijkers. Door Paul de Lange.

Tot een jaar of vijf geleden praatte John Williams middagen lang kijkers geld uit de knip bij Call TV.

Nu is hij de aangewezen presentator voor een programma over schuldsanering. De beslissingen van de RTL-leiding zijn soms lastig te doorgronden.

Kijkcijferkanon

Toch pakken ze in dit geval uitstekend uit. Sinds het succes van Help, Mijn Man Is Klusser vormt Williams het nieuwe kijkcijferkanon aan het RTL-front. Ook Een Dubbeltje Op Zijn Kant trekt moeiteloos een miljoen mensen. Een knappe prestatie in komkommertijd.

Blijkbaar valt Williams' harde aanpak van allesbehalve stavaste mannen in de smaak. Want na de mislukte klussers moeten nu de financieel falende gezinshoofden het ontgelden. En ook dat zijn in de meeste gevallen mannen van het minder daadkrachtige soort.

Slappe lullen

Bijna wekelijks spreekt Williams de tekortschietende echtgenoten streng toe: 'Pak haar nou eens vast man, het is je vrouw.' Het zou inmiddels op zijn visitekaartje kunnen prijken: John Williams, specialist in slappe lullen.

Voor de vrouwen volgen er vooral troostende woorden. Ook dat kan John goed, een hand op de schouder leggen en een beetje sip meekijken. Vervolgens moet er wel worden geknokt. Vooral vanwege de kinderen, want die kunnen aan al die malaise natuurlijk niets doen.

Dieptepunt

Tragikomisch dieptepunt vormt voorlopig het koppel Karin en Giuseppe. De enige reden dat ze nog bij elkaar zijn is dat het geld ontbrak om te scheiden. Mede doordat Giuseppe zijn maandloon 150 euro overschatte.

Het beramen van de eigen financiële situatie is een van de vermakelijkste onderdelen van Een Dubbeltje Op Zijn Kant. Stellen kunnen hun schuld zomaar 13.000 euro te rooskleurig inschatten. Voor de kijker is het duidelijk: deze struisvogels hebben geen kredietcrisis nodig om zichzelf in de shit te helpen.

Julien

Sinds afgelopen week heeft Giuseppe in de officieuze contest voor de slapste man van Nederland geduchte concurrentie van Julien. Die is zoveel kilo's aangekomen dat zijn vrouw niet meer naast hem in bed past.

Dus ja, wat doe je dan? Dan laat je haar op een matrasje in een andere kamer op de grond slapen. Zoiets betekent foute boel als John Williams langskomt.

Bij de aanpak van de financiële problemen blijkt dat televisie ook in crisistijd nog altijd een magische werking heeft. John hoeft maar met zijn vingers te knippen of er staan gratis scootertjes en kinderbedjes klaar.

Reclame

Omdat het gratis reclame betekent voor de winkeliers? Zou kunnen. Maar je gaat bijna denken dat Nederlandse mannen niet in een slecht daglicht bij de presentator willen komen te staan.

Er kan een dag komen dat hun vrouw John Williams belt. En dan gaat het niet om een stompzinnig belspelletje.

Een Dubbeltje Op Zijn Kant, RTL 4, donderdag 20.30 uur.