Een likje oranje verf, een paar zonnestralen, een bossanova-soundje onder de tune en De Wereld Draait Door wordt De Zomer Draait Door. Maar zo simpel blijkt het allesbehalve te zijn. Door Paul de Lange.

Vaklui als Paul de Leeuw of Matthijs van Nieuwkerk vervangen moet een ondankbare opgave zijn. Om als jonge presentator bij ze in de buurt te komen is onmogelijk.

Maar wie zich er desondanks aan waagt, kan een vergelijking niet ontlopen.

Misschien wel om die reden hebben de makers van zowel Ranking The Stars als De Wereld Draait Door ervoor gekozen om niet één maar twee vervangers te nemen.

Lantinga

Ranking The Stars werd er met de duo-presentatie niet echt beter op: Sander Lantinga en Sophie Hilbrand bleken getweeën nog niet half zo grappig als De Leeuw.

Toch was dat niets vergeleken bij de reuzenstap achteruit die DWDD in de zomerse variant moet doen. De eerste vier afleveringen leken alleen qua vorm op het programma dat de afgelopen seizoenen tot een begrip is uitgegroeid.

Verrassend is de keuze voor de presentatoren zeker. Froukje Jansen, Art Rooijakkers en Waldemar Torenstra doen nauwelijks voor elkaar onder als het gaat om gebrek aan ervaring in het live presenteren.

Chemie

Dat wreekt zich bij een live uitzending van een uur. Aan het hoofdstukje chemie komen de drie (die beurtelings duo's vormen) nog lang niet toe. Torenstra was zijn eerste uitzending bijvoorbeeld zo gretig dat hij zo'n beetje elke zin van zijn gast onderbrak.

En na vrijwel elke vraag van collega Froukje Jansen het antwoord niet afwachtte, maar er zelf één overheen vuurde. De ontslagen Llink-presentatrice zat er af en toe even hulpeloos bij als Franciso van Jole in zijn begindagen.

Kort

Al lijkt het wel alsof alle zo vertrouwde onderdelen ineens minder draaien. De TV Draait Door levert plotseling minder grappige momenten op dan normaal. En de minuut voor de muzikanten komt opeens belachelijk kort over. De ontspannen sfeer die DWDD zo eigen maakt, wil er bij DZDD voorlopig niet in sluipen

Dat nadeel kleeft blijkbaar aan het uitlenen van de geoliede machine die DWDD vormt: elke zandkorrel in de tank valt op. DZDD oogt als een bolide waar de tijdelijke gebruikers de verkeerde brandstof in hebben gegooid. Het geheel sputtert, hakkelt en hapert aan alle kanten.

Het beste medicijn lijkt tijd te zijn. Want vrijdag ging het al ietsje minder slecht. En ja, hoe lang duurde het voordat DWDD soepel liep? Een maandje of twee, drie, op zijn minst. Zeg maar ongeveer de lengte van één zomer.

De Zomer Draait Door, iedere werkdag 19.30 uur, VARA, Nederland 3