Omroepcoryfeeën verdienen controversieel veel. Maar wat verdienen artiesten eigenlijk aan omroepen? Tijdens de Muziekfeest Sterrencruise van de TROS doet niemand daar moeilijk over. Als het maar akelig gezellig is. Door Paul de Lange.

Heeft Center Parcs tegenwoordig ook drijvende vakantieparken? Die gedachte kan zomaar opborrelen bij de kijker die nietsvermoedend in de Muziekfeest Sterrencruise van de TROS valt.

Maar nee, het is Van der Valk Reizen via wie je een plekje op de TROS-boat richting de Bahama's kunt boeken. Zoiets kost een kleine 1500 euro voor acht dagen, maar dan heb je wel gezelschap van Dré Hazes en René Froger - to name a few.

Ruilhandel

Het resultaat is een soort ruilhandel in roem. Slapen tussen sterren moet voor veel fans een droom zijn.

En voor Froger en de zijnen is acht dagen op een boot tussen de fans nog wel uit te houden. Want dankzij die fans hebben zij aardig wat Balkenende-normen in hun huizen kunnen steken.

De rol van de TROS is dubieuzer. Volgens de mooiste zinsnede in de Mediawet mogen publieke omroepen niet 'dienstbaar zijn aan winst door derden.' Maar bij de TROS zijn er derden te over.

Belle Perez

Zo doet een interview met de Belgische Belle Perez vermoeden dat de omroep aardig dienstbaar is aan haar commerciële succes alhier.

Voor Belles eerste verschijning in een TROS-muziekfeest had ze nauwelijks een cd in Nederland weten te verkopen.

Niet dat het fenomeen nieuw is. Voorheen reisde BZN naar een Caraïbisch eiland af om daar integraal hun nieuwe album te pluggen.

Maar nu omroepcoryfeeën zo onder vuur liggen vanwege hun riante salarissen, wordt het wellicht tijd de blik op publiek geld eens te verbreden.

PR

Hoewel aan boord niemand zich verwondert over de schaamteloze PR voor de artiesten. Want die mengen zich juist zo lekker normaal tussen de gewone mensen.

Al blijkt bij de eerste de beste reddingsoefening tot hoever dat strekt. Met oranje vesten om de nek concluderen Frans Bauer en Lee Towers tevreden dat ze in reddingsboot nummer 1 zitten.

Toch beseffen de zangers hoe betrekkelijk sterrendom is. Zeker als Bauer op de verkeerde verdieping van de immense boot uitstapt. Niks geen Nederlandse vrouwen die massaal met hem op de foto willen.

Dikke mannen uit Boston staren hem glazig aan. Het einde van Nederlandse roem ligt één verdieping verder.

André Rieu

André Rieu is voor dit alles inmiddels een maatje te groot. Vlak na de Muziekfeest Sterrencruise volgt zijn eigen programma: André Rieu in Australië.

Wellicht een ideetje om daar volgend jaar een extra langdurige cruise omheen te plannen? Vier weken walsen op het tussendek voor nog geen 10.000 euro. Een beetje TROS-lid begint alvast met sparen.

Kijk uitzending Muziekfeest Sterren Cruise.