Daten gaat door

Het stikt tegenwoordig van de datingprogramma's. Wie wil kan dagelijks tv-daten. Hoe hypocriet is de publieke zoektocht naar een partner? Door Paul de Lange.

Er is iets eigenaardigs aan de hand met kandidaten in datingprogramma's. Op de een of andere manier geven ze vaak het gevoel dat je ze al eerder hebt gezien. In andere datingprogramma´s.

Tijdens de eerste aflevering van Daten In Het Donker was dat gevoel bij kandidaat Nuri sterker dan ooit.

En verdraaid: een online zoektochtje leerde dat de accountmanager al eerder met zijn gladde hoofd en dito praatjes op de buis was verschenen, in Wie Wordt De Man Van Froukje.

Waarom

Zoiets sterkt het vermoeden dat hetzelfde pelotonnetje twintigers alle datingprogramma's afloopt. Maar waarom eigenlijk? Via internet kan je tegenwoordig toch in geen tijd talloze dates regelen, zonder kans op publieke flaters?

Bij Daten In het Donker zou de uitdaging nog kunnen zijn dat je je een keer niet wilt laten leiden door uiterlijk. Dat is het uitgangspunt van het programma: kan je voor iemand vallen als je diegene nooit hebt gezien?

Al blijkt dat gegeven nu juist het schijnheilige startpunt te zijn voor een reconstructie van het onbekende. Vrijwel alle onderdelen van Daten In Het Donker helpen de kandidaten om toch vooral geen lelijke hork aan de haak te hoeven slaan.

Dikke reten

Zo krijgen ze bijvoorbeeld elkaars koffers te zien. Zitten er grote slips in? Die duiden op dikke reten. Genoeg reden om de kandidaat ongezien weg te strepen. De afgeleiden van het uiterlijk wegen nog zwaarder dan het uiterlijk zelf.

Take Me Out is in dat opzicht eerlijker van opzet. En dus ook harder. In de dagelijkse datingshow op RTL5 kunnen dertig vrouwen elk moment de enige mannelijke single wegdrukken. Wie qua uiterlijk niet in de smaak valt, krijgt meteen een regen aan rode lampjes te verwerken.

Feyenoord

En dan moet de persoonlijke informatie nog volgen. Werkelijk elke zin kan afhakers opleveren. Woon je nog bij je moeder thuis? Oogt je koelkast leeg? Fan van Feyenoord? Het kost je zo tien potentiële dates.

Presentator Eddy Zoëy brengt de boel in balans door de mannen bij te staan. Wanneer erotisch model Jorinde kandidaat Mike te veel eigendunk vindt hebben, betaalt Zoëy met gelijke munt terug: 'En dat heb jij gelukkig niet.'

Groene lampjes

Hoewel niet alle mannen die bijstand nodig hebben. Take Me Out is een genadeloos vrouwentribunaal met een prachtige twist. Wanneer na drie rondes voldoende groene lampjes resteren, draaien de rollen om. De single man mag nu uit overgebleven vrouwen kiezen.

Het wegdrukken van de afvallers levert zichtbaar meer genoegen op dan het kiezen van de uiteindelijke date.

Al komt het daar niet altijd van. Want echt een koppelkoning is het niet, die Eddy Zoëy. Hoewel de kandidaten dat doorgaans geen probleem vinden. Kunnen ze weer vrolijk door naar het volgende datingprogramma.

Take Me Out, RTL 5, werkdagelijks 19.30 uur

Daten In Het Donker, RTL 5, maandag 20.30 uur

NUwerk

Tip de redactie