Met Martin Brozius begraven veel dertigers en veertigers vandaag ook een stukje van hun tv-jeugd. Ondertussen gaat de TROS beschamend om met Brozius' geestelijke erfenis. Door Paul de Lange.

Veel viel er eigenlijk niet te rennen in Ren Je Rot.

Meer dan tien meter zal het niet geweest zijn, de afstand die de scholieren moesten afleggen vanaf hun plek naar de borden met de antwoorden (waarachter je altijd nog even een glimp kon opvangen van de mysterieuze omdraai-meneer).

Kinderkreet

Het piseindje stond wel garant voor de meest gevleugelde kinderkreet op televisie ooit - vorige week veelvuldig opgetekend in necrologieën. Die ook verder uitpuilden van de jeugdherinneringen. Opvallend hoe eensluidend vertekend zulke herinneringen kunnen zijn.

Zo stond in veel stukken dat Ren Je Rot jarenlang elke woensdagmiddag uitzond - zelfs een TROS-woordvoerder wist dat te melden. Elke woensdagmiddag? Echt niet. Wie even in de archieven zoekt, ziet dat er meestal drie weken tussen zaten.

Stuif Es In

Evenzo vaak was het programma op een zaterdagmiddag. Middagen die Ren Je Rot moest afwisselen met bijvoorbeeld Stuif Es In van de AVRO, Klassenwerk van de KRO of de VARA's Film Van Ome Willem.

Eveneens programma's die in geheugens gegrift staan, en die net als Ren Je Rot ongetwijfeld ook ruim een miljoen kijkers trokken. Tv was schaars, als kind deed je het met wat je kreeg voorgeschoteld.

Vinnige tante

Dat kon zelfs Ria - Stuif Es In - Bremer zijn: een vinnige tante die je nooit als juf zou kiezen. Maar het kon ook Edwin - Ome Willem - Rutte zijn. Een oprechte kindervriend, maar wel één die een rol speelde, dat had je al op jonge leeftijd door.

Hét grote verschil met Martin Brozius. Dat wás een groot kind. Op de een of andere manier had hij iets onwerkelijks, iets Willie Wonka-achtigs. Bij Brozius kreeg je altijd het idee dat hij thuis ook altijd in zo'n pak met zo'n strik rondliep. Of thuis? Als kind wist je niet beter of Martin Brozius woonde in een pretpark.

Kies Je Ster

Wie wil weten hoe belangrijk Brozius voor het programma was, moet voor de gein eens kijken naar Kies Je Ster. Een nieuw kinderprogramma dat de TROS sinds een maand uitzendt, gebaseerd op Ren Je Rot.

Veel ingrediënten komen overeen. Er is een ballenbak, er zijn kinderen op gympen die naar het juiste antwoord moeten rennen, luidkeels aangemoedigd door klasgenootjes op de tribunes.

Maar de presentatie is van een andere planeet. In handen van drie derderangs sterretjes die tezamen het meidengroepje Djumbo vormen. De vragen gaan vooral over zichzelf ('waar hebben wij elkaar ontmoet?') of over andere bandjes die aangelengde limonade-muziek maken.

Bidden

Hoewel er nog hoop gloort: de verliezende deelnemers mogen met de hele klas naar het Beeld En Geluid-museum. Laat ons bidden dat die spoedig een tentoonstelling aan Martin Brozius wijden.

Kies Je Ster, TROS, zaterdag Nederland 3, 15.05 uur.