Eerst een avontuur bij de EO. En nu een rondreis langs Nederlandse natuur voor de NCRV. Wat is er in Maarten van Rossem gevaren? God toch niet, mogen we hopen? Door Paul de Lange.

Het is op zijn minst even wennen: Maarten van Rossem tussen Texelse tuinwallen en Friese terpen.

Sowieso is het een vreemd beeld om de veelgevraagde talkshowgast in de buitenlucht bezig te zien. Hoewel het niet eens de eerste keer is dat hij buiten komt voor een tv-optreden.

Eerder maakte hij voor de EO de vierdelige roadmovie Van Rossem In Amerika. Zijn primeur als presentator.


Maar een Amerika-deskundige in Amerika, dat klinkt nog wel logisch. Voor een historicus op de natuurtoer is logica al een stuk verder te zoeken.

Houvast

Gelukkig biedt de presentator verwarde kijkers in de eerste aflevering van Van Rossem Op Reis enig houvast. Want hoewel het prachtig weer is, en iedereen die hij tegenkomt zomers gekleed gaat, loopt Van Rossem rond in zijn onafscheidelijke zwarte coltrui. Zo kennen we hem weer.

Blijft de vraag wat de atheïst eigenlijk doet bij religieuze omroepen? Aan Gods afwezigheid lijkt zelfs hij lichtelijk te twijfelen tijdens zijn tocht door Noord-Nederlandse landschap: 'hier weer zo'n enorm leuk, bescheiden, simpel kerkje, je zou er haast godsdienstig van worden.'

Het is de ironische, tegen sarcasme aan schurkende, toon die we van Van Rossem kennen. Altijd scherp, altijd goed voor een terzijde of een tegenwerping. En vaak ook bijzonder grappig. Maar wel moeilijk passend bij zijn nieuwe rol als presentator.

Relativerende deskundige

Want het ongeloofwaardige ligt er niet zozeer in dat Van Rossem niet begaan zou zijn met de teloorgang van het karakteristieke Nederlandse landschap. Dat zal best. Het is meer dat je als kijker vast zit aan zijn rol als eeuwig relativerende deskundige die niet snapt waar iedereen zich zo druk over maakt.

Bij iemand die zich inzet voor bedreigd landschap verwacht je eerder Menno Bentveld-achtig enthousiasme. Niet iemand die televisie eigenlijk maar een poppenkast vindt. En met zichtbare tegenzin meedoet aan de toneelstukjes die daarbij horen.

Er klopt gewoon net iets te veel niet aan Van Rossem Op Reis. Misschien dat de gewenning nog toeslaat. De weersvoorspelling aan het einde van het programma zou daarvan een voorbode kunnen zijn.

Prachtig weer

'We hebben tot nu prachtig weer gehad, maar in Drenthe kon het wel eens omslaan.' Maarten van Rossem in de druipende regen, dat vloekt al een stuk minder.

De afsluitende voice-over boort alle hoop alsnog de grond in. 'Ga voor wandel- en fietsroutes naar vanrossem.ncrv.nl.' Maarten van Rossem-fietsroutes? Nee, dat wennen wordt nog een lastig verhaal.

Van Rossem Op Reis, donderdag 19.55 uur, Ned 2, NCRV